Microsoft och Novartis samarbetar i kampen mot multipel skleros
Hem NyheterForskning Microsoft och Novartis samarbetar i kampen mot multipel skleros

Microsoft och Novartis samarbetar i kampen mot multipel skleros

Publicerat av: Redaktionen

Microsoft och läkemedelsbolaget Novartis väljer en annorlunda väg i kampen mot MS, multipel skleros, en komplicerad och svårbehandlad neurologisk sjukdom. Tillsammans har de börjat använda Kinect-teknik för datorseende för att bättre kunna bedöma sjukdomsförloppet och avgöra behandling.

När Microsoft släppte sitt Kinect-system för videokonsolen Xbox för ungefär fem år sedan lockade det fram intresse från oväntat håll: läkemedelsföretaget Novartis.

I åratal har Novartis försökt hitta ett mer konsekvent sätt att kvantifiera om och hur de behandlingar man utvecklar för multipel skleros fungerar, men bedömningen av huruvida en patients symtom stabiliseras eller blir värre är komplicerat.

Det är delvis på grund av att multipel skleros i sig är en komplicerad sjukdom: hos vissa patienter kan symtomen utvecklas med förkrossande hastighet, medan de i andra fall utvecklas långsamt, vilket gör

MS Research with the machine learning prototype in Cambridge at the Microsoft Building, 21 Station Road, Cambridge with Peter Kontschieder, Cecily Morrison, Abigail Sellen and Antonio Criminisi. 11th January 2016

MS Research with the machine learning prototype in Cambridge at the Microsoft Building, 21 Station Road, Cambridge with Peter Kontschieder, Cecily Morrison, Abigail Sellen and Antonio Criminisi. 11th January 2016

sjukdomen oförutsägbar.

 

”En av de svåraste sakerna med MS är osäkerheten”, säger Cecily Morrison, forskare vid Microsofts

forskningslabb i Cambridge, Storbritannien. Hon har tillbringat de senaste åren med att arbeta med ett forskningsprojekt som liknade Novartis idé, ett projekt kallat ”Asses MS”, eller ”Bedöm MS” på svenska.

För att försöka kvantifiera utvecklingen av multipel skleros har läkare utvecklat en standarduppsättning av tester som de utför, exempelvis är ett test att be en patient att röra sin näsa eller sitta med armarna utsträckta. Läkare tittar på patienten och använder sedan en skattningsskala för att bestämma hur starka patientens symptom är.

Problemet? Läkare är inte mer än människor, och trots försök att standardisera MS-testet, är det i slutändan subjektivt. Forskarna fann att när en grupp läkare visades samma patient görandes samma rörelse, kunde vissa tolka det som en ”1:a” på bedömningsskalan, medan andra bedömde det som en ”2:a”. Även när samma läkare visades samma rörelse två olika dagar, kunde läkaren ge patienten en annan bedömning. ”De kliniker som vi arbetat med bryr sig verkligen om sina patienter.

De vill verkligen vad som är bäst för dem, men även de bästa neurologerna kommer att erkänna att användningen av dessa skattningsskalor är ganska grovkornigt”, säger Abigail Sellen, en huvudforskare inom Human Experience & Design vid Microsofts forskningslabb i Cambridge. ”De vet att det finns en hel del variation, även i deras egna bedömningar, och över tid.”

Det är därför möjligheten att använda datorseende, vilket tekniken i Kinect-systemet kallas, är så spännande. Med hjälp av ett verktyg som Kinect kan forskarna vid Novartis få en mer konsekvent tolkning av hur en patient utför testerna vid varje provtillfälle, vilket ger en ny nivå av enhetlighet som skulle kunna hjälpa läkarna att bättre bedöma sjukdomsförloppet. Det, i sin tur, skulle kunna påskynda processen för patienterna att få rätt behandling.

Målet med Novartis och Microsofts samarbete är inte att ersätta läkaren, utan snarare att öka läkarnas kunskap om sjukdomen med en mer konsekvent mätning av symptomen, på samma sätt som en ögonläkare kan mäta en patients avtagande syn.”Vi vill inte att dessa system ska ersätta experterna – vi vill stärka dem”, säger Sellen. ”Det gör vi genom att ge dem en uppsättning data som de sedan kan väva in i sin bedömning”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>