Hem NYHETERFORSKNING Miljonsatsning på coronaforskning

Miljonsatsning på coronaforskning

Publicerat av: Redaktionen

Malmö universitet satsar upp till sju miljoner kronor på att stimulera forskning som anknyter till den pågående coronakrisen.

Miljonsatsning på coronaforskning 3– Vi vill bidra med forskningsbaserad kunskap som behövs för att hantera konsekvenserna av pandemin men även för att bättre kunna ta vara på digitaliseringens möjligheter, säger rektor Kerstin Tham.

Redan nu har en rad forskningsinitiativ i coronakrisens spår startat vid universitetet.

Den nya breda satsningen gör det möjligt för fler forskare som vill bidra inom områdena medicin och hälsa men också samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap, humaniora, teknik- och naturvetenskap.

– Det är många olika samhällsrelevanta frågeställningar som relaterar till den pågående coronapandemin och vi välkomnar därför initiativ till forskning som täcker in flera olika perspektiv, säger Kerstin Tham och pekar på behov av kunskap som kan utveckla äldreomsorgen, forskning om biomarkörer, social innovation och entreprenörskap, digitalisering och lärande men också om de sociala konsekvenserna av pandemin och våld i nära relationer.

Max tio ansökningar om vardera 700 000 kronor kan beviljas genom satsningen. De första studierna genomförs sedan under hösten 2020 för att slutredovisas i maj 2021.

– Vår förhoppning är att resultaten ska kunna ligga till grund för vidare forskning som kan skapa en bättre beredskap inför nya kriser och samtidigt värna ett jämlikt och hållbart samhälle, säger Kerstin Tham.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>