”Life science betyder allt”
Hem NYHETERCANCERVÅRD Missa aldrig en rutinkontroll – Life science betyder allt

Missa aldrig en rutinkontroll – Life science betyder allt

Publicerat av: Redaktionen

Missa aldrig en rutinkontroll, undersök dina bröst varje månad och om någonting känns konstigt – tveka inte.

Ta kontakt med vården.

Det här är de främsta råden från Linda Skogsberg på Getinge som fick sätta sitt hopp till life science när hon gick igenom bröstcancer.

Någonting i resultaten från Linda Skogsbergs mammografiundersökning var oklart och hon kallades till en andra screening.

– De där dagarna är som ett töcken för mig. Jag kände mig orolig och kunde inte fokusera på något annat än att vänta på återkoppling från undersökningen. När de ringde och bad mig komma in nästa dag och ta med en anhörig hade jag ett slags hopp inom mig om att det här inte skulle visa sig vara cancer, utan att det var något annat, säger Linda som arbetar på det globala medicinteknikföretaget Getinge.

Nästa morgon satt Linda och hennes man i ett sjukhusrum och kände det som om taket höll på att rasa in. Det första kirurgen sa var ”Du har bröstcancer, Linda. Visste du om det?”.

Linda kämpade för att inte bryta ihop medan hon bearbetade det hon nyss fått höra. Hennes man ställde massor av frågor medan Linda funderade på vad de skulle säga till barnen. Hon hade en överhängande fråga som upptog hela hennes sinne.

– Kommer jag att överleva? Jag var rädd för att fråga men jag gjorde det ändå. Min andra chock den dagen var när kirurgen sa till mig att jag skulle göra det. Hon sa till och med att jag så småningom skulle bli frisk.

Det här blev starten på en intensiv och utmanande tid för Linda och hennes familj. Trots att världen stod inför en pandemi satte man snabbt igång med hennes behandlingar.

”Life science betyder allt”

Linda Skogsbergs

– Min diagnos var hormonpositiv och HER2-positiv – en aggressiv, snabbt växande cancer med hög risk för återfall. Men tack vare vetenskapen görs betydande framsteg och idag finns det antikroppsmediciner som kan minska risken för återfall, vilket har förändrat utsikterna för kvinnor som mig.

Linda var tvungen att genomgå kemoterapi, mastektomi och strålning och är fortfarande i slutskedet av sin antikroppsbehandling och ytterligare behandling med cytostatika. Även om medicinering kommer att vara en del av hennes liv under flera år, mår hon idag bra och tumörerna som upptäcktes i hennes kropp finns inte längre kvar.

– Jag har alltid tyckt att life science är viktigt men nu förstår jag att det faktiskt betyder allt. Om det här hade hänt för 25 år sedan skulle jag ha haft ännu större problem. Jag känner obeskrivlig tacksamhet gentemot de forskare som knäckte koden. Tack vare dem har jag antikroppskrigare inom mig som kämpar mot cancerceller på flykt. De hittar cellerna och förstör dem.

Även om Lindas liv vändes upp och ner och hon blev tvungen att möta några av sina största rädslor, bestämde hon sig tidigt för att inte bli ett med sin sjukdom.

– Jag är fortfarande Linda, det är bara det att jag under en period blev tvungen att vara Linda med bröstcancer. Även om jag har varit trött ända in i märgen skulle jag säga att det faktum att jag har tre barn har hjälpt mig att ta mig igenom detta och fokusera på andra saker. Jag fick också tidigt ett viktigt råd om att försöka tänka positivt – ett optimistiskt synsätt skulle ge kroppen tillräckligt med energi för att klara av de utmattande behandlingarna. Det har visat sig stämma för min del.

Till alla kvinnor därute har Linda ett budskap:

– Missa aldrig en rutinkontroll och undersök dina bröst varje månad. Det finns utmärkta appar som kan hjälpa dig med det. Om någonting känns konstigt – dra inte ut på det. Ta kontakt med vården. Även om vetenskapen gör framsteg måste vi fortsätta att undersöka våra egna kroppar. Om min berättelse kan uppmuntra en enda person att vidta åtgärder i förebyggande syfte känner jag att jag hjälper till att göra skillnad, och det betyder mycket.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>