Mobilt närsjukvårdsteam testas i Landskrona
Hem HÄLSA Mobilt närsjukvårdsteam testas med ett pilotprojekt i Landskrona

Mobilt närsjukvårdsteam testas med ett pilotprojekt i Landskrona

Publicerat av: Redaktionen

Hälso- och sjukvårdsnämnden avsätter 13,7 miljoner kronor för att finansiera ett pilotprojekt med närsjukvårdsteam i Landskrona.

Närsjukvårdsteamet ska erbjuda en trygg och tillgänglig vård för patienter som önskar sjukvård i hemmet istället för på sjukhus.

Projektet bygger på bred samverkan i Landskrona och syftar till att skapa och utvärdera en modell som är möjlig att använda över hela Skåne vid lyckat utfall.

Det som avses är en vårdform där primärvårdens roll blir tydligare för att stärka kontinuiteten för de listade patienter som har behov av somatisk slutenvård.

– Kroniskt sjuka patienter och äldre personer mår ofta bättre om de slipper åka in och ut från sjukhus. Att ge patienter möjligheten att få vård i sitt eget hem skapar inte bara trygghet för patienten utan frigör också vårdplatser på sjukhusen. Pilotprojektet i Landskrona är viktigt och en betydelsefull del i omställningsarbetet till framtidens hälsosystem i Skåne, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tanken är att befintliga vårdgivare (hemsjukvård, primärvård, sjukhus, upphandlad läkarbil och ambulans) förstärks med ett mobilt vårdteam som har rollen att vara ett samordnande nav som kan bedöma, planera, ordinera och utföra insatser.

Närsjukvårdsteamet blir organisatoriskt en del av Primärvården Skåne och verksamheten ska utgå fysiskt från Lasarettet i Landskrona. Teamet ska arbeta 8.00 – 17.00, måndag till fredag, och bemannas med två läkare och tre sjuksköterskor. Till teamet kan även resurser från Landskrona kommun komma att knytas vid behov, såsom biståndsbedömare, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Mobilt närsjukvårdsteam testas i Landskrona– Kommunen har haft en god dialog med Region Skåne kring detta projekt och jag tror att det mobila sjukvårdsteamet kommer att vara ett värdefullt komplement till befintliga vårdgivare i Landskrona. Vi ser fram emot att följa projektet och att fortsätta samarbeta för bättre och nära vård, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Pilotprojektet föreslås bedrivas under 2023. Under hösten ska en första utvärdering göras för att ge underlag till beslut om eventuell fortsättning och permanentning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>