Multi4 är först i världen med att ha utvecklat en helt ny och patenterad teknik för cancerdiagnostik och behandling.
Tekniken öppnar upp för ett helt nytt sätt att jobba med cancerpatienter vilket kommer att revolutionera cancervården.
Som första instrument utvecklar Multi4 nu ett operationsverktyg för diagnostik och behandling av urinblåsecancer, den fjärde vanligaste cancerformen för män. Urinblåsecancer är den cancer, av all cancrar inräknat, som kostar mest för samhället. Den höga kostnaden beror på att återfallsfrekvensen är upp till 75% och idag krävs det många resurser och arbete med operation och uppföljning av dessa patienter.
-Det är så fantastiskt att trots hård konkurrens bli finalist! Vi har en helt ny produkt och skalbar teknik som idag inte finns någonstans i världen, och givetvis vill vi vara först på marknaden. Att vinna hjälper oss att ta oss framåt och säkra att vi når patienterna snabbare. Det finns stort behov av att förbättra cancervården, det är när vi är friska som vi orkar ta fighten. Så jag hoppas ju att alla vill joina kampen mot cancer, för drabbas vi inte själva är det någon som står oss nära som gör det. Och då vill man ju att det ska finnas bra diagnostik- och behandlingsalternativ! Säger Miden Melle Hannah, uppfinnare, dubbelspecialistläkare och grundare till Multi4 AB.
Multi4 är en game changer som gör det möjligt att cancerpatienter vid ett och samma tillfälle kan genomgå både diagnostik och behandling av cancern på några minuter på en vanlig mottagning. De största vinnarna är patienterna som slipper oro och långa väntetider men även sjukvården och samhället sparar flera miljoner. Bolaget har fått flera nationella och internationella utmärkelser och vann bla “Quality Innovation Award” i hård konkurrens med entreprenörer från hela världen.
För några veckor sedan gick Erik Selin in som näst största ägare i bolaget. – Jag är väldigt nöjd med att investera i Multi4 och Miden Melle-Hannah. Jag har stort fokus på att investera i rätt person och Miden är väldigt driven och kompetent – dessutom finns ett väldigt starkt business case, med gott IP-skydd och hög patientnytta. Jag ser verkligen hur Multi4 kommer att kunna ha en stor påverkan på cancervården och indirekt på hela samhället, vilket också är ett stort plus, säger Erik Selin.
Just nu pågår en preklinisk studie tillsammans med RISE forskningsinstitut och Sahlgrenska universitetskliniken. Det första instrumentet ska användas för urinblåsecancer som är den fjärde vanligaste cancerformen hos män. Instrumentet skall sedan utvecklas och även användas för många andra cancerformer.