Hem NYHETERFORSKNING Nu intensifieras Sahlgrenska Universitetssjukhusets samarbete med Chalmers kring AI-forskning

Nu intensifieras Sahlgrenska Universitetssjukhusets samarbete med Chalmers kring AI-forskning

Publicerat av: Redaktionen

Sahlgrenska Universitetssjukhusets har skrivit under ett samarbetsavtal och är nu så kallad Core Partner i konsortiet med Chalmers AI Research Centre (CHAIR).

Nu intensifieras Sahlgrenska Universitetssjukhusets samarbete med Chalmers kring AI-forskning 3Det betyder att sjukvården samarbetar med forskare från bland annat bilindustrin – för att utveckla nya AI-lösningar.

Med en gemensam forskningsagenda ska sjukhuset och Chalmers utveckla morgondagens högteknologiska sjukvård. Satsningen ger möjlighet till samarbete med andra sektorer än hälso- och sjukvård – till exempel bilindustrins forskning om självkörande fordon.

– AI har stor potential i sjukvården, och när vi arbetar tillsammans över gränser mellan branscher och sektorer i samhället öppnas nya möjligheter. Därför är det väldigt intressant med denna typ av samarbeten för oss på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sedan tidigare har vi andra initiativ i gränslandet mellan teknik och medicin, exempelvis en ST-utbildning inriktad mot teknik och innovation, säger Ann-Marie Wennberg, professor och sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Inom ramen för Chalmers AI Research Centre kan samarbetsparterna utbyta erfarenheter och sjukvården ser möjligheter till samarbeten med företag som Volvo Cars och CEVT.

– Då kan vi lyfta perspektivet och dra nytta av den AI-vinning som man redan gjort inom till exempel olika transportföretag. Andra branscher tror jag även har något att lära av oss, säger Magnus Kjellberg, sektionsledare Digital FoUI.

AI kan hjälpa till att effektivisera sjukvården och kan hjälpa sjukvården att möta de stora utmaningarna med personalbrist och kompetensförsörjning. AI är också väl anpassat till att möta utvecklingen av en mer individanpassad vård och skulle kunna bidra till att öka patientnöjdhet, kvalitet och erbjuda bättre behandlingar.

Ingående parter i projektet:

Chalmers tekniska högskola Aktiebolag

Volvo Technology AB

China Euro Vehicle Technology Aktiebolag

Ericsson AB

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Volvo Cars AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>