Hem NYHETER Detta är vinnarna av Ideon Stipendiet 2020

Detta är vinnarna av Ideon Stipendiet 2020

Publicerat av: Redaktionen

Vinnare av 2020 års Ideon Stipendium går till Cicada Health och Xenergic, båda startups på Ideon innovation.

Detta är vinnarna av Ideon Stipendiet 2020 2

Vinnare av 2020 års Ideon Stipendium: Babak Mohammadi, VD Xenergic. Pris utdelat av Mia Rolf, VD Ideon Science Park och Emma Troedsson, Företagsutvecklare Ideon Innovation.

”Vi har mycket spännande bolag i inkubatorn, liksom i resten av parken, och i år delar vi därför ut 2 st stipendier” säger Mia Rolf, VD Ideon Science Park och ordföranden i stipendienämnden.

Cicada Health optimerar, med hjälp av strukturerad data och AI, medicinsk uppföljning efter barncancer. Upp till 2/3 av barncanceröverlevare har svåra eller livshotande sena komplikationer som kräver regelbunden medicinsk uppföljning. Bolagets grundare är Helena Linge och Thomas Wiebe, bolaget bygger på ett forskningsprojekt och har vunnit Qlik Game Changer pris 2018. De har även synts i Vetenskapens Värld på SVT.

Motiveringen lyder: ”Cicada Health har på ett föredömligt sätt nyttjat vetenskap och existerande kunskap och knutit ihop detta till en för hälsovården mycket användbar ny kunskap. Det ger en möjlighet till individanpassad prevention och behandling som hindrar mycket onödigt lidande, vilket kan appliceras på fler sjukdomsbilder i framtiden. Företaget och grundaren har visat stora framsteg inom inkubatorn och vi ser en stor möjlighet för bolaget framöver”

”Det är en stor ära för mig och företaget att få motta Ideon stipendiet. Det tjänar som ett erkännande och en uppmuntran att fortsätta arbeta för att understödja preventiva insatser i sjukvården.” – Helena Linge, VD Cicada Health

Xenergic har utvecklat en revolutionerande teknologi för väldigt strömsnåla datorminnen, vilket efterfrågas inom IoT och med ett utökat nyttjande av 5G. Bolaget är grundat i forskning från Lunds Universitet, och är med på NyTekniks Topp 33 lista över Sveriges mest spännande teknikstartups. Grundarna till bolaget är VD Babak Mohammadi, tillsammans med Anders Berglund, Joachim Rodrigues och Lund Universitets investeringsbolagLUHolding.

Motiveringen lyder: ”Xenergic har med sitt internationella team och forskningstunga teknologi vågat utmana minnestillverkare i hela Världen. Bolaget har under sin tid gjort stora framsteg och närmat sig marknaden väldigt snabbt. Med grunden i världsledande forskning från Lunds Universitet har bolaget utvecklat energisnåla minnen som öppnar nya dörrar för vad som är möjligt inom bl.a. IoT-världen. Bolaget och VD har visat stora framsteg och det ska bli mycket spännande att se hur stort detta bolag kan bli.”

”Vi har funnits på Ideon sedan vi grundade bolaget, så vi vet hur många riktigt bra och hårt arbetande bolag här finns! Väldigt kul att vi får priset med tanke på den hårda konkurrensen. Jag vill även passa på att tacka Ideon Innovation och alla andra företag som stöttat och bollat idéer under vår resa fram till nu.” – Babak Mohammadi, VD Xenergic

Både Helena Linge och Babak Mohammadi har erhållit Ideon Sharp Minds mentorer under 2019-2020 i Ideons Mentorskapsprogram. Mentor till Helena Linge är Christer Fåhreus, grundare av bla Cellavision, Flatfrog och EQL Pharma och mentor till Babak Mohammadi är Mats Lindoff, medgrundare av Combain, tidigare ansvarig för att lansera Bluetooth på Ericsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>