Nu stärker vi vårdforskningen
Hem NYHETERFORSKNING Nu stärker vi vårdforskningen

Nu stärker vi vårdforskningen

Publicerat av: Redaktionen

Sju forskningsprogram tilldelas medel från Forte och Vetenskapsrådet för att förbättra och utveckla vården.

Nu stärker vi vårdforskningen 2Tillsammans får forskningsprogrammen dela på drygt 100 miljoner kronor över tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Syftet med satsningen är att i ett längre perspektiv förstärka vårdforskningen och möjliggöra utvecklingen av forskningsmiljöer. De beviljade programmen ska ta fram ny kunskap som direkt kan komma till användning för att förbättra vården för patienter och brukare.

Forskningsprogrammen är inriktade på utvecklingen av behandlingsformer och processer relaterade till hälso-och sjukvården, e-hälsa och samskapande av kunskap mellan forskare, brukare och yrkesverksamma inom vård och omsorg.

– Det här är en mycket viktig satsning för vårdforskningen i Sverige. De beviljade programmen är av högsta kvalitet och kommer att utveckla såväl forskningsfältet som bidra till att förbättra vården, säger Staffan Arvidsson, ansvarig för satsningen på Forte.

Program som får finansiering:

Karolinska Institutet
Patienten i förarsätet! Implementering av patientdrivna innovationer för samråd

Linköpings universitet
mHealth Multiple Lifestyle Behaviors – livsstilsinterventioner via mobiltelefoner inom hälso -och sjukvården till olika patientgrupper av barn och vuxna.

Högskolan i Jönköping
Samskapande av hälsa, vård och omsorg: Att utforska, mäta och förbättra samproduktion på nationell, regional och lokal nivå

Lunds universitet
Framåt med cerebral pares

Lunds universitet
E-hälsa som redskap för att främja och bistå egenvård för barn med långvarig sjukdom och deras familjer – utveckling, utvärdering och implementering i barnsjukvård

Umeå universitet
Hållbara levnadsvaneförändringar med hjälp av skräddarsydd, anpassningsbar och riskmedveten digital coaching

Göteborgs universitet
Utveckling av evidensbaserad praktik inom rättspsykiatri: tvärvetenskaplig kartläggning och metodutveckling för en mångfacetterad och sårbar patientgrupp.

En mer detaljerad lista över de finansierade projekten, inklusive projektledare och beviljade medel, hittar du på sidan Bidragsbeslut.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>