Ny app ska stärka barns delaktighet i barnavårdsutredningar
Hem NYHETERFORSKNING Ny app ska stärka barns delaktighet i barnavårdsutredningar

Ny app ska stärka barns delaktighet i barnavårdsutredningar

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Mälardalens högskola (MDH) har beviljats forskningsmedel för att öka barns delaktighet i barnavårdsutredningar.

Ny app ska stärka barns delaktighet i barnavårdsutredningar 1

Gunnel Östlund leder det tvärvetenskapliga projektet, som finansieras av Forte.

Forskarna ska utveckla en app, med syfte att göra det tryggare och enklare för barn att vara aktiva i utredningsprocessen.

– Att öka barns delaktighet i samtal och utredningar inom socialtjänsten är nödvändigt för alla involverade parter, inte minst för barnen själva, säger Gunnel Östlund, docent i socialt arbete och ledare för projektet, som finansieras med fyra miljoner av Forte.

Projektet blir tvärvetenskapligt med fyra MDH-forskare verksamma inom områdena socialt arbete och datavetenskap. I nära samarbete med utredare och barn ska forskarna utveckla det digitala verktyget, vars syfte är att underlätta för barn att engagera sig i utredningar.

– När det kommer en anmälan om oro för omsorgsbrist så är det viktigt att barnavårdsutredningen som startas utgår från barnet. Det är lätt hänt att åsikter från vuxna kommer i första hand. Tanken med appen är att göra det enklare och tryggare för barn att vara mer aktiva, säger Gunnel Östlund, och fortsätter:

– Om barnen är delaktiga redan från början så ökar sannolikheten att hela deras bild av situationen kommer fram. Och då kan utredningen utgå från barnet.

Treårigt projekt

Projektet inleds vid årsskiftet och ska löpa över 2,5-3 år. I den första delen av projektet ska forskarna, tillsammans med barn i skolan, påbörja utvecklandet av appen. Appen ska sedan testas av redan placerade barn med erfarenhet från barnavårdsutredningar.

– I det stadiet planeras även intervjuer om barnens erfarenheter av socialtjänstens utredningar, säger Gunnel Östlund.

Under det andra året ska analyser göras på användningen av applikationen. I projektets avslutande del ska appen användas i riktiga barnavårdsutredningar, och då blir effekterna av det digitala verktyget möjligt att analysera i förhållande till tidigare utredningar.

– Vi ser fram mot att sätta igång. Något liknande har inte gjorts tidigare och vi hoppas givetvis att projektet kan få effekt, säger Gunnel Östlund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>