Strålning används till största delen inom medicinsk diagnostik, den är nödvändig men stråldoserna kan minimeras.
Bild och Funktion, på Karolinska Universitetssjukhuset, har fått det bästa möjliga säkerhetsbetyget från Eurosafe-programmet. För patienter och personal betyder detta att risken med användning av joniserande strålning minimeras.
Strålning används till största delen inom medicinsk diagnostik, så som vid datortomografi, konventionell röntgen, genomlysningar, nuklearmedicin och olika interventionella ingrepp. Strålningen är ofrånkomlig men stråldoserna kan minimeras.
ESR, europeiskt sällskap för radiologi, är ett internationellt och världens största radiologiska sällskap med mer än 76 000 medlemmar globalt och har haft Eurosafe-programmet sedan 2014.
Som det första svenska sjukhuset, och det andra i Norden, har nu Karolinska Universitetssjukhuset beviljats fem stjärnor av ESR.
Detta är högsta betyg.
– Det är jätteroligt och vi har arbetat hårt vilket har lönat sig. Kriteriet för ett femstjärnigt betyg är, bland annat, att vi själva forskar inom medicinsk strålsäkerhet, utvecklar metoder i medicinsk diagnostik, utbildar medarbetare och remittenter, berättar Juhana Hakumäki, chef på Funktion Bild och Funktion på Karolinska Universitetssjukhuset.
Dessutom använder Karolinska alltid noggrant dokumenterade och optimerade bildprotokoll och undersökningsmetoder för olika patientgrupper och tar hänsyn till ”ALARA-principen” (as low as reasonably achievable) vid alla bestrålningar. Strålning används också principiellt endast när det inte går att undvika.
– Löpande vidareutbildning, bildkvalitetskontroller och remisshantering ingår i de verksamhetsaktiviteter som säkerställer patientsäkerheten hos oss. Den moderna utrustningen som vi som ett högspecialiserat sjukhus har spelar också en viktig roll, säger Juhana Hakumäki.
För patienterna innebär detta att den statistiska risken att få biologiska skador från joniserande strålning vid en diagnostikundersökning minimeras. Samma sak gäller personalen.
– Vi skyddar aktivt patienten och avbildar till exempel bara den kroppsdelen som ska undersökas. Vår personal har utmärkt kunskap i att använda rätt metodik och på rätt sätt. Vi vill att det verkligen ska kännas tryggt att bli undersökt av oss. Betyget visar att vi har gjort och gör saker helt rätt, bland de bästa i världen, och fortsätter så, säger Juhana Hakumäki.
– Utmärkelsen är en bekräftelse på många års gemensamma ansträngningar och ett bra samarbete mellan sjukhusfysiker, sjuksköterskor och läkare har gett resultat. Vi känner oss mer motiverade än någonsin att fortsätta arbeta efter vår målsättning: att patienter ska få så säkra och tillförlitliga undersökningar som möjligt och att personalen ska få så låga stråldoser som möjligt, säger Albert Sundvall, enhetschef på Röntgenfysik.