Ny forskning på ’’kroniskt trötthetssyndrom’’ kan leda till nya behandlingsalternativ
Hem NYHETERFORSKNING Ny forskning på ’’kroniskt trötthetssyndrom’’ kan leda till nya behandlingsalternativ

Ny forskning på ’’kroniskt trötthetssyndrom’’ kan leda till nya behandlingsalternativ

Publicerat av: Redaktionen

I en studie på den allvarliga sjukdomen ME/CFS har man funnit kopplingar till tidigare helt okända bakgrundsfaktorer som överrörlighet, nackskador och ökat tryck i hjärnvätska och hjärna.

Studien är publicerad i Frontiers in Neurology och gjord av ett forskarlag från Bragée kliniker och Karolinska institutet tillsammans med statistiker från SDS Life Science.

Omkring 40.000 svenskar beräknas idag vara drabbade av ME/CFS, även kallat kroniskt trötthetssyndrom. Patienterna drabbas i varierande grad av trötthet och utmattning. De svårast sjuka kan bli sängliggande i 10-tals år eftersom en så basal sak som att resa sig ur sängen upplevs totalt utmattande på grund av svåra smärtor och yrsel. Det är tidigare känt att spridning av virussjukdomar tenderar att öka förekomsten av ME/CFS. Många forskare anser att insjuknande kommer öka kraftigt efter Covid-19. De verkliga bakomliggande orsakerna är dock i stort okända och kliniska fynd för diagnos, som till exempel pågående infektion eller annat blodvärde, har saknats. Detta har gjort att patientgruppen ofta har varit misstrodd, svår att diagnosticera och behandla.

Ny forskning på ’’kroniskt trötthetssyndrom’’ kan leda till nya behandlingsalternativ– ”En del av våra fynd har rapporterats tidigare, men inte i så stor och kliniskt väl definierad grupp. Även om det finns logik i samtidiga fynd av nackskador, bindvävssjukdom och ME har ingen tidigare gjort en sådan sammanställning’’, säger Björn Bragée, smärtläkare och grundare av ME-center.

Läkare reagerade på överrörlighet och förträngning i halsrygg

Vid Bragées specialistklinik upplevde läkarna en överrepresentation av överrörlighet och förträngning i halsryggen hos patienterna, vilket kunde ses som ett tecken på nackskador. Ett forskarlag på kliniken fann senare i en studie att bland de totalt 229 patienterna som deltog förelåg 115 fall (50 procent) av överrörlighet, betydligt högre än i övriga befolkningen. Vid magnetröntgen som gjordes på 205 deltagare kunde man i 171 fall (83 procent) finna förändringar av synnerven, som kan betyda att det finns ett övertryck i den vätska som omger hjärnan. Vidare magnetröntgades 125 deltagare och forskarna fann att 100 patienter (80%) hade förträngningar i nackryggraden.

–  ”Det är sällan man ser så tydligt statistiskt signifikanta skillnader i en vetenskaplig studie som i jämförelsen mellan patienterna med ME/CFS och en normalpopulation”, säger Robert Szulkin, statistiker på SDS Life Science

Mer forskning kan ge behandlingsalternativ

Forskarlagets misstankar om att det finns ett samband mellan ME/CFS och överrörlighet, förändringar i synnerven och förträngning i nackryggrad stärktes. Om resultaten kan verifieras i uppföljningsstudier finns det enligt Bragée kliniker möjligheter att enklare diagnosticera patienterna och att vidare utforma behandlingar mot sjukdomen.

– ”Om det här stämmer så skulle man kunna tänka sig både fysioterapeutiska och läkemedelsbehandlingar som riktas mot orsaken, och för vissa fall till och med kirurgi, vilket är en utmanande tanke där mer forskning måste till”, avslutar Björn Bragée

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>