Humanitära innovationer bland årets finalister i James Dyson Award
Hem NYHETER Humanitära innovationer bland årets finalister i James Dyson Award

Humanitära innovationer bland årets finalister i James Dyson Award

Publicerat av: Redaktionen

Nationell vinnare för Sverige är CANNE, ett HLR-självinlärningskit med AR-guidning, som ska öka utbildningsgraden för hjärt- och lungräddning.

Årets svenska nationella vinnare av den internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award är Shuai Li, som under sin masterutbildning på Umeå universitet, utvecklat ett självinlärningskit för hjärt- och lungräddning – CANNE.

Årets nationella vinnare har vunnit 22 000 kr och är vidare till den internationella scenen. De två svenska andra pristagarna, BEATHOVEN och ASPA, är också vidare till den internationella tävlingen där vinnaren utses av James Dyson och får ta emot en prissumma på 330 000 kr. Även ett hållbarhetspris på 330 000 kr delas ut till en internationell vinnare som anses jobbat bäst med hållbarhet i sin design.I Sverige rapporteras årligen ca 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och runt 500 människor räddas till livet efter plötsligt hjärtstopp varje år1. Ett plötsligt hjärtstopp kan hända vem som helst och ske var som helst. Behandling i form av hjärt- och lungräddning eller hjärtstartare inom några minuter kan vara livsavgörande, vilket aktualiserades om än mer under sommarens fotbolls- EM då den danske landslagsspelaren Erik Christensen drabbades av plötsligt hjärtstopp.

Nationella vinnaren CANNE ska öka kunskapen i HLR och rädda liv

I Sverige kan cirka 87 procent av befolkningen ge HLR, men kunskapen varierar världen över. I exempelvis utvecklingsländer är kunskapen inom HLR låg. HLR-utbildningar också dyra, svåra att koordinera och motivationen hos gemene man är låg. Årets nationella vinnare av James Dyson Award vill ändra på detta och få människor världen över att öka sin kunskap för att kunna rädda liv genom HLR.

Bakom CANNE står 28-årige Shuai Li, som nyligen tagit examen från masterprogrammet i avancerad produktdesign vid Umeå universitet. Shuai har tagit fram flera prototyper samt utvecklat en första prov-app och vill nu fortsätta utveckla CANNE. Shaui hoppas kunna producera självinlärningskitet i stor skala inom en snar framtid och på så sätt bidra till att fler människor ska kunna genomföra HLR och rädda liv.

Humanitära innovationer bland årets finalister i James Dyson Award

Shuai Li

”Under min masterutbildning vid Umeå universitet fick jag möjlighet att göra praktik hos Laerdal Medical och fick då bland annat lära mig om HLR-implementationen i olika länder. Jag insåg att som kinesisk medborgare hade jag aldrig fått möjligheten att lära mig grundläggande HLR. Men här i Sverige ingår det för de flesta under skolåren och kunskapen bland befolkningen är hög. När jag lärde mig mer om dessa frågor, och hur angeläget det är med grundläggande HLR-kunskap för att rädda liv, blev jag inspirerad till att genom smart och kostnadseffektiv design bidra till att fler människor i

utvecklingsländer ska kunna lära sig att ge HLR”, säger Shuai. Se video här.

Så fungerar CANNE

Kitet består av en torsoformad del i kartong där själva träningen för tryck och inblåsning görs, samt en app som med hjälp av AR guidar dig i HLR-utbildningen via mobiltelefonens kamera och mikrofon. Kitet ska kunna beställas hem online till en låg kostnad och ersätta dyra fysiska utbildningar, som inkluderar instruktör och den traditionella dockan i silikon. Mellan den vikbara kartongen kan en kudde läggas för att skapa en mer verklig känsla och förenkla övningen i hemmamiljö. Appen används samtidigt som övningen genomförs och är baserad på AR-teknik. Som första steg iscensätter appen ett samtal till larmcentral om en person som verkar medvetslös. Appen ställer frågor till utföraren för att denne ska lära sig identifiera ett plötsligt hjärtstopp och medvetslöshet. Sedan utförs HLR 30:2 där appen, genom AR samt mobilens kamera och mikrofon ger feedback på hur tryck och inblåsningen utförs.

Låg kostnad och återvinningsbart

Hållbarhet har varit en central del i framtagningen av CANNE – kartongdelarna består av återvunnen kartong och partiet som utgör munnen på ”dockan” är av återvunnen plast. Partiet som utgör luftstrupe är framtaget av återvunnet papper vilket gör hela kitet återvinningsbart. CANNE ska bidra till att öka kunskapen i HLR hos befolkningen främst i utvecklingsländer där kunskapen i HLR är låg och utbildningar dyra.

Nästa steg för CANNE är att fortsätta utveckla designen och befintlig prototyp till brukbart självinlärningskit och AR-guidande app och kunna producera kitet storskaligt.

Andrapristagare:

BEATHOVEN består av attraktorer och vibrotaktila sensorer som bärs på kroppen för att skapa en omfattande musikupplevelse för dövblinda och hörselnedsatta. BEATHOVEN är framtaget av Adam Mattsson och Martin Åhlén, nyligen examinerade civilingenjörer i Teknisk design från Luleå universitet. Designen är framtagen för att komplettera och skapa en musikupplevelse för dövblinda och hörselnedsatta med

hjälp av ett rikare register av toner. Till skillnad från andra produkter som finns på marknaden idag, som riktar sig till hörande och enbart förstärker basen i musik, samlar BEATHOVEN musikens alla nivåer som sedan förmedlas via de vibrotaktila sensorerna mot kroppen. Detta skapar en rikare och fullständig musikupplevelse för de som inte har möjlighet att lyssna på musik.

Humanitära innovationer bland årets finalister i James Dyson AwardDe båda uppfinnarna har ett stort musikintresse och idén till BEATHOVEN fick de under sitt exjobb där de hade kontakt med ett företag som forskar i hjälpmedel för dövblinda och ställde sig frågan hur det skulle vara att inte kunna uppleva musik. Adam och Martin har sedan utvecklat en självständig process och inkluderande design med fokus på att skapa något mer än ett hjälpmedel, en hel upplevelse, som bidrar till social hållbarhet. Nästa steg blir nu att ta vidare konceptet till färdig prototyp som kan testas i större skala och sedan förhoppningsvis, med hjälp av ett partnerbolag, utvecklas för produktion och distribution.

Designprocessen har bestått av tre huvuddelar; de första två handlade om att förstå hur musik kan förmedlas via vibrotaktila känslor på kroppen, och att veta var på kroppen vibrationerna ska förmedlas för att optimera upplevelsen. Här har duon jobbat med en kreativ designprocess med hjälp av både experter och framtida användare. Den tredje delen var att utforma upplevelsen till en meningsfull produkt, där tester med prototyper testades med användarna för hitta var på kroppen produkten ska bäras för optimal upplevelse samt för att ta fram tekniska detaljer. Prototyp för designen har tagits fram genom CAD och 3D-utskrift.

ASPA (All Seasons Protective Aid) är en textilprodukt som fungerar som isolerande barriär mot naturens element och kan användas som skydd över huvudet, underlag, eller värmande runt kroppen. Designen möjliggör olika funktioner som bidrar till att skapa mer bekväma boende och sovmiljöer för människor i utsatthet, exempelvis på flykt eller som lever i hemlöshet, till en låg produktionskostand.

Jaxon Pope och Riccardo Centazzo, nyligen examinerade från mastersprogrammet Industriell design vid Lunds universitet, har tagit fram ASPA och de båda har ett brinnande intresse för humanitära frågor och tekniska textilier. Möjligheten att kombinera ett humanitärt angreppssätt i den tekniska designen är designduons främsta framgång.

Idén till produkten grundades i kunskap och forskning kring hjälporganisationers akuta efterfrågan på hållbara lösningar för skydd till människor i utsatthet, kopplat till naturkatastrofer, krig eller hemlöshet, som är lätta att distribuera och kan användas i olika miljöer. ASPA består av två lager av materialet Tyvek, ett lätt, slitstarkt, andningsbart, vindtätt, vattenavvisande och billigt material som är helt återvinningsbart. Det är designen som gör ASPA unik – med kamrar som kan fyllas med naturmaterial, eller annat som finns nära till hands, som kläder eller återvunnet tidningspapper, för värmeisolering eller vaddering. ASPA fungerar som en naturlig barriär mot värme eller kyla, och vid milda temperaturer kan presenningen vikas ihop och packas med och kan användas vattentätt skydd. ASPA är mer anpassningsbart till väder- och miljöförhållanden, är billigare att distribuera och är mer hållbar än dagens befintliga akutskydd.

ASPA finns framtagen som fullskalig prototyp och nästa steg för designduon är att försöka få till samarbete med företag och experter inom humanitära frågor för att genomgå en testperiod av produkten och sedan förhoppningsvis producera den mer storskaligt.

Om James Dyson Award

Tävlingen är öppen för studentingenjörer med förmåga och ambition att lösa framtidens problem. De vinnande uppfinningarna väljs ut av Sir James Dyson som baserar valet på uppfinningsrikedom, utveckling och kommersiell kapacitet. Med studenter från 27 olika länder behandlar tävlingen ett bredare spektrum av globala frågor än någonsin tidigare.

Sedan tävlingen startade för 15 år sedan har James Dyson Award bidragit med över 1 miljon pund för att främja unga, innovativa uppfinnare. För att hjälpa finalister att utveckla sina idéer tilldelas den internationella vinnaren 330 000 kr och varje lands nationella vinnare tilldelas 22 000 kr. Vinnaren av hållbarhetspriset tilldelas också 330 000 kr. Unikt för tävlingen är att vinnarna har full bestämmanderätt över prispengarna.

James Dyson Award verkar för att uppmärksamma unga innovatörer och stärka blivande ingenjörer genom att uppmuntra dem till att tillämpa sin teoretiska kunskap och upptäcka nya sätt till förändring via teknik och design.

Vad vinner man?

  • Den internationella vinnaren får 330 000 kr, och vinnarens universitet får 55 000
  • Vinnaren av hålbarhetspriset får 330 000
  • De två internationella andrapristagarna vinner 55 000 kr
  • Alla nationella vinnare får 22 000

Tidslinje för tävlingen:

  • Tävlingen öppnar: 19 mars
  • Tävlingen stänger för bidrag: 30 juni
  • Nationella vinnare tillkännages: 25 augusti
  • Topp 20 tillkännages: 13 oktober
  • Internationell vinnare tillkännages: 17 november

Processen och nästa steg

Samtliga 81 nationella finalister går vidare till den internationella delen av tävlingen. En jury bestående av ingenjörer från Dyson väljer sedan ut 20 bidrag. Av dessa väljer Sir James Dyson ut en internationell vinnare och två andrapristagare. Han utser även vinnaren av hållbarhetspriset som genom materialval, designprocess, tillverkningsmetod eller uppfinning har ett utmärkande fokus på hållbarhet.

Urvalskriterier

I James Dyson Award deltar 27 länder och regioner från världen över. Dessa är: Australien, Belgien, Filippinerna, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Holland, Hong Kong, Indien, Irland, Italien, Japan, Kanada, Kina, Malaysia, Mexiko, Nya Zealand, Ryssland, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Tyskland, USA och Österrike.

Deltagarna måste vara, eller ha varit inskrivna på, minst en termin av ett kandidat- eller mastersprogram under de senaste fyra åren på ett lärosäte i ett land eller region som är utvald att delta i James Dyson Award.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>