zzz
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny motorväg till kliniska studier för cancerpatienter

Ny motorväg till kliniska studier för cancerpatienter

Publicerat av: Redaktionen

En av de största frågorna för en cancersjuk patient är åtkomsten till kliniska prövningar.

Trots att cirka 70 procent av alla svårt sjuka i cancer kan tänka sig att vara med i en studie, är det bara 3 procent som faktiskt får möjligheten att delta.

War On Cancer samarbetade med Microsoft för att ta fram en helt ny teknisk lösning som automatiskt hittar relevanta kliniska studier åt patienter och därmed kan optimera behandling och skynda på cancerforskning, vilket ökar chanserna för överlevnad.

War On Cancer-appen verkar för att öka den mentala hälsan och välmåendet för alla cancerberörda och nu är det dags för nästa stora steg. Tillsammans med tekniska specialister inom hälso- och sjukvård från Microsoft har man tagit fram en lösning som gör det möjligt för medlemmarna att hitta kliniska studier på ett enkelt och snabbt sätt. Systemet matchar patientens diagnos och hälsodata mot de studier som finns tillgängliga och hittar möjliga alternativ till behandling. Något som hittills till stor del sköts manuellt och är en komplex och tidskrävande process, varför endast cirka tre procent av alla cancerpatienter har fått möjlighet att delta, trots att 70 procent är villiga att göra det.

zzz

Sebastian Hermelin och Fabian Bolin är grundare av plattformen War on cancer

– Att få vara med i en klinisk studie kan faktiskt innebära att få chansen att överleva. För många med svåra diagnoser är kliniska studier det sista hoppet man har, och tiden är oftast knapp. Så när Microsoft presenterade den här lösningen för mig för ungefär ett och ett halvt år sedan kände jag direkt att det var något vi skulle satsa på, säger Fabian Bolin, medgrundare på War On Cancer.

Tjänsten i appen som heter “Clinical Trials Finder” har utvecklats under sex månader och kan användas globalt.

Microsoft har tagit fram en AI-mjukvara som kan läsa de dokument som beskriver en klinisk prövning. Teknologin tolkar informationen och ställer sedan frågor till patienten utifrån kriterierna för de kliniska studierna. Mjukvaran analyserar de kliniska prövningar som finns i urvalet och hjälper till att navigera till vilka frågor som är aktuella, för att sedan ta fram förslag på kliniska prövningar som är relevanta för patienten. Microsoft har skapat mjukvaran och War On Cancer-appen har implementerat den och skapat en användarvänlig upplevelse som gör det enkelt för patienten att dela relevanta kliniska studier med sin läkare.

– Sverige och Region Stockholm har som mål att vara världsledande inom life science och ett av målen är att bli bättre på att attrahera kliniska studier hit. Faktum att patienten själv hittar till studien i stället för tvärtom kommer också vara avgörande för strategiska initiativ för Sverige som land och för att bygga nästa generations läkemedelsbolag men framför allt skapa värde för patienten, säger Mathias Ekman, Director Industry Solutions inom Microsoft Western Europe.

– Utöver att lösa ett av de största problemen inom cancerforskning – dvs. att knyta patienter till kliniska studier – så möjliggör tjänsten även att patienterna kan få tillbaka en känsla av kontroll över sin egen behandling. Nu kan de själva ta med och visa lista över relevanta studier för sin läkare, alternativt kan de själva ansöka direkt. Att en patient är delaktig i beslut kring sin behandling, vilket ofta inte är fallet just nu, bidrar till en bättre mental hälsa under och efter cancerbehandlingen. Det här är en central aspekt av War On Cancer, säger Fabian Bolin, grundare av War On Cancer.

Målet är att integrera själva matchmakingmjukvaran i MS Cloud for Healthcare så småningom.

– Den här frågan var högaktuell i flera paneldiskussioner på Vitalis i år. Vi är stolta och glada över den här lösningen och att vi som globalt bolag kan stötta lokal innovation. Vi har samarbetat med War On Cancer länge och tycker att det är extra kul att just de är först ut med att testa den här nya tekniken, säger Mathias Ekman Microsoft.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>