Ny undersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny sifoundersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancer

Ny sifoundersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancer

Publicerat av: Redaktionen

Var femte svensk känner inte till att alkohol ökar risken för att få cancer, visar en ny undersökning genomförd av Sifo.

Kunskapsluckan är ännu större när det kommer till att även låg alkoholkonsumtion ökar risken.

Under mars månad uppmärksammas alkoholens koppling till cancer i hela Europa.

– Många vet att rökning och solning orsakar cancer. Men att alkohol är en viktig riskfaktor är det färre som vet och detta är något som alla har rätt att känna till, säger Lena Sharp, representant för Regionala cancercentrum i samverkan, som startat ett initiativ för att öka kunskapen om riskfaktorer för cancer, exempelvis sambandet mellan alkohol och cancer.

Cancer är idag en av världens största folksjukdomar och alkohol är en av de påverkbara riskfaktorerna, enligt WHO och Folkhälsomyndigheten.

Men kunskapsluckorna bland svenskarna är stora. Det visar Sifoundersökningen, där över 4 000 svenskar tillfrågats, som genomförts på uppdrag av det nya initiativet. Undersökningen visar bland annat att var femte svensk inte känner till kopplingen mellan alkohol och cancer.

Kunskapsluckan blir dock ännu större när det kommer till låg alkoholkonsumtion. Hela 9 av 10 svenskar känner inte till att även små mängder alkohol ökar risken för cancer. Detta innefattar även de som svarat att de tror att alkohol ökar risken för cancer. Betydligt fler, 7 av 10 svenskar, instämmer i att hög alkoholkonsumtion kan öka risken för cancer.

– Forskningen är tydlig. Det finns inga säkra mängder – även låg alkoholkonsumtion ökar risken för cancer. Ju högre konsumtion, desto högre risk för cancer. Detta är kunskap som behöver nå ut till en bredare allmänhet, säger Lena Sharp.

Alkohol är en av faktorerna som kan kopplas till ökad risk för främst sju olika cancersjukdomar. Bröstcancer, cancer i munhåla, svalg, struphuvud, matstrupe, tjock- och ändtarm och lever. Forskning visar att alkohol bland annat utgör en viktig riskfaktor för dödsfall i bröstcancer för kvinnor.

I undersökningen uppger 4 av 10 svenskar att de skulle dricka mindre, eller helt avstå alkohol, om de visste att drycken ökar cancerrisken.

– Alla har rätt att veta att det inte finns någon säker nivå, säger Lena Sharp.

För att öka kunskapen om sambandet mellan alkohol och cancer har Regionala cancercentrum i samverkan startat ett initiativ som backas av Beroendecentrum Stockholm, Beteendelabbet, Bröstcancerförbundet, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, Cancerfonden, Dietisternas Riksförbund, Folkhälsomyndigheten, IOGT-NTO, Sveriges Läkarförbund, Mun- och halscancerförbundet, Nationellt programområde levnadsvanor, Nätverket mot cancer, Sjuksköterskor i cancervård, Socialstyrelsen, Svensk Förening för Allmänmedicin, Svensk Sjuksköterskeförening, Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor och Systembolaget.

Ny undersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancerGenom en kunskapshemsida samt informationsmaterial vill organisationerna öka medvetenheten om att alkohol ökar risken för cancer. Kunskapsinsatsen lanseras under mars månad, samtidigt som cancer och cancerprevention uppmärksammas på europeisk nivå genom kampanjen ”Cancer Prevention Across Europe”, som bygger på den europeiska kodexen mot cancer.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>