Ny statistik från Cancerregistret: fler drabbas – men dödligheten över tid fortsätter minska
Hem NYHETERCANCERVÅRD Ny statistik från Cancerregistret: fler drabbas – men dödligheten över tid fortsätter minska

Ny statistik från Cancerregistret: fler drabbas – men dödligheten över tid fortsätter minska

Publicerat av: Redaktionen

2 650 fler personer diagnosticerades med cancer 2019 jämfört med året innan.

Ny statistik från Cancerregistret: fler drabbas – men dödligheten över tid fortsätter minska 1

Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare

Samtidigt fortsätter dödligheten minska sett över tid. Det visar ny statistik från Cancerregistret som Cancerfonden presenterar idag.

2018 diagnosticerades drygt 63 300 personer med cancer. Förra året hade siffran ökat till 66 000. De cancerformer som ökat mest är bröstcancer och hudcancer. Det framkommer i ny statistik från Socialstyrelsens cancerregister som Cancerfonden presenterar idag.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom och 2019 fick 8 288 kvinnor denna diagnos. Bland män är prostatacancer den vanligaste cancersjukdomen där 10 984 män diagnostiserades förra året.

Orsakerna till att cancerfallen fortsätter att öka är framför allt att vi lever allt längre och blir allt fler och att sjukvården blivit bättre på att hitta cancertumörer tidigt. Men även våra levnadsvanor har en roll i ökningen. En ny undersökning från Cancerfonden visar att hela 3 av 10 av alla cancerfall är kopplade till våra levnadsvanor och kan förebyggas.

– Det här är allvarliga siffror och det är nedslående att läsa att allt fler drabbas av cancer varje år. Samtidigt är det hoppfullt att vi upptäcker cancer tidigare och därmed kan bota fler och att en betydande del av alla cancerfall går att förebygga. Utvecklingen visar att vi behöver fler folkhälsopolitiska åtgärder för att på allvar minska risken för fler nya cancerfall, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.

Antalet som avled till följd av tumörsjukdomar i Sverige år 2019 var marginellt färre än året innan. Exempelvis avled 1 353 kvinnor 2019 av bröstcancer, en minskning jämfört med året innan, då antalet personer var 1 400. Samma svagt nedåtgående trend syns bland män som avled av prostatacancer. Antalet avlidna 2019 var 2 220 jämfört med 2 300 året innan.

– Allt fler får varje år motta ett cancerbesked, men samtidigt minskar dödligheten sett över tid. Det är ett resultat av många års forskning och framsteg i sjukvården och att allt fler innovativa behandlingar har blivit tillgängliga för fler de senaste åren. Men fortfarande dör över 22 000 personer i cancer varje år och det är alldeles för många. Vi behöver jobba ännu hårdare för att färre ska drabbas och fler ska överleva, säger Ulrika Årehed Kågström.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>