Hem NYHETERFORSKNING Stärkt forskning inom hälsa och välfärd rustar Sverige för framtiden

Stärkt forskning inom hälsa och välfärd rustar Sverige för framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Covid-19-pandemin har visat vikten av medicinsk forskning och innovation.

Stärkt forskning inom hälsa och välfärd rustar Sverige för framtiden 3Tack vare snabba insatser från forskare över hela världen har redan flera vaccin utvecklats. I forsknings- och innovationspropositionen presenterar regeringen satsningar inom hälsa, välfärd och life science på cirka en halv miljard kronor om året – satsningar som kommer att bidra till att Sverige står bättre rustat inför eventuella nya pandemier och andra hälsoutmaningar.

I den kommande forsknings- och innovationspropositionen lanserar regeringen ett brett spektrum av satsningar inom hälsa och välfärd, varav flera har koppling till pandemin. Ett nytt nationellt forskningsprogram inom virus och pandemier på 100 miljoner kronor per år presenteras. Därtill görs en särskild satsning på SciLifeLab för att centret vid framtida pandemier snabbt ska kunna ställa om sin verksamhet och tillhandahålla ökad laboratoriekapacitet.

Antibiotikaresistens hotar liv och hälsa. Regeringen förstärker det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens vid Vetenskapsrådet med 75 miljoner kronor årligen. Ytterligare insatser som presenteras i forsknings- och innovationspropositionen är en rådgivande funktion vid Vetenskapsrådet för bättre nyttjande av hälsodata för forskning och innovation samt forskningssatsningar inom precisionsmedicin och psykiatri.

För arbetet med samverkansprogrammet hälsa och life science tillförs Vinnova totalt 486 miljoner kronor 2021–2024 genom satsningar på utveckling av ny molekylär diagnostik och behandling, nationellt program för proteinforskning och läkemedelsproduktion samt explorativ tvärsektoriell medicinsk forskning och innovation i samverkan.

Forte får ökade fria forskningsmedel om 110 miljoner kronor 2021–2024, och därmed bättre möjligheter att göra utlysningar utifrån kunskapsbehov inom myndighetens ansvarsområden hälsa, arbetsliv och välfärd. Därutöver får myndigheten även i uppdrag att finansiera forskning om prevention och folkhälsa i syfte att öka kunskapen om preventiva åtgärder och dess effekter på folkhälsan.

Forsknings- och innovationspropositionen presenteras i sin helhet den 17 december.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>