Ny studie: Äldre får bättre sömn och aktivare dagar
Hem NYHETERFORSKNING Ny studie visar: Äldre får bättre sömn och aktivare dagar

Ny studie visar: Äldre får bättre sömn och aktivare dagar

Publicerat av: Redaktionen

Tyngdtäcken kan hjälpa äldre att sova bättre och minska medicinbehovet.

Det visar en färsk studie från nio äldreboenden i Region Halland, där alla som använde tyngdtäcket fick en positiv hälsopåverkan.

Tyngdtäcken ger en omslutande effekt och skapar ett tryck mot huden. Det gör att djupt liggande hudreceptorer aktiveras som i sin tur frisätter må-bra-hormoner. I flera tidigare vetenskapliga studier har det visats att tyngdtäcken ger en ökad avslappning, mindre stress och bättre sömn. Nu har effekten även studerats på äldre och den är mycket positiv.

– En kvalitativ studie utfördes på nio olika äldreboenden i Region Halland, både på personer med demenssjukdom och de som inte har det. Samtliga äldre som använde tyngdtäcket fick en positiv hälsopåverkan på flera olika nivåer, säger forskningsledaren Eva Hjort Telhede på Högskolan i Halmstad.

Ny studie: Äldre får bättre sömn och aktivare dagar

De äldre sover mycket bättre

Studien bygger på djupintervjuer med omsorgspersonal som jobbar nära de äldre, både dag- och nattetid.

– Det man kan se är att tyngdtäcket har en mycket god inverkan på de äldre. De har lättare att somna på kvällen och sover bättre. De kommer lättare till ro, vilket gör att de inte vaknar på natten.

Mer aktiva på dagarna

Effekten har också märkts på dagarna med en ökad aktivitet som bidrar till att höja de äldres livskvalitet.

– Vi kan se att tyngdtäckena påverkar de äldres hälsa på så många olika sätt, säger Eva Hjort Telhede. Eftersom de sover bättre på natten är de piggare på dagarna. Vi ser att de är med på de aktiviteter som anordnas, de är kognitivt klarare och kan lättare föra samtal, och de äter mer eftersom aptiten ökar. Jag har också fått samtal från anhöriga som sagt att de inte längre känner igen sin mamma för hon blivit så mycket lugnare och inte längre är agiterande och misstänksam.

Särskilt framtaget för vården

Tyngdtäcket CURA ProCare Pearl är ett medicinteknisk hjälpmedel som tagits fram särskilt för användning inom vården i syfte att lindra oro, ångest och sömnsvårigheter.

– Tyngden i täcket utgörs av små kiselpärlor, vilket tillsammans med täckets design ger en svalkande effekt och en följsam känsla som påminner om ett vanligt täcke. ProCare Pearl innehåller inget stål eller andra hårda material, vilket innebär att täcket kan användas av personer med spasticitet och även tillsammans med inopererad utrustning som pacemaker, säger Jennie Skillt, affärsområdeschef för ProCare inom Cura of Sweden som levererar tyngdtäcken till sju regioner i Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>