Ny vision: Sverige världsbäst på att utnyttja digitaliseringens möjligheter
Hem NYHETER Ny vision: Sverige världsbäst på att utnyttja digitaliseringens möjligheter

Ny vision: Sverige världsbäst på att utnyttja digitaliseringens möjligheter

Publicerat av: Redaktionen

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda sig av digitaliseringens möjligheter. Så ser visionen ut som regeringen och SKL:s styrelse har tagit fram och beslutat om. Målet är att öka kvaliteten, få en mer jämlik vård och använda resurserna mer effektivt.

Den nya visionen syftar till att främja en jämlik hälsa och välfärd, liksom delaktighet och att ta tillvara på enskildas resurser inom vård, stöd och omsorg. skl Visionen kommer involvera både hälso- och sjukvården samt socialtjänstens olika delar och följas upp av en eller flera handlingsplaner.

E-hälsa ska, förutom att förbättra människors hälsa, även bidra till delaktighet och självständighet. Det innebär bland annat att ge alla människor en möjlighet till ökad kontroll över sin egen hälsa, att kunna fatta informerade beslut och i större utsträckning klara sig själva. Vidare ska e-hälsa leda till goda arbetsförhållanden för personal i vård och omsorg. Det kan vara lösningar som ger ett konkret stöd för personalen så att det blir enklare att fatta beslut. Administrationen kan minskas till förmån för tid till det personliga mötet med patienter och brukare.

Arbetet med e-hälsa sker tillsammans med kommuner, landsting, regioner, Inera AB och i nära samverkan med flera andra aktörer. De regionala e-hälsosamordnarna ansvarar för projekt- och genomförandeplanen och säkerställer att arbetet genomförs ute i kommunerna. De ser även till att de privata och ideella vårdgivare är involverade i arbetet. SKL har en ledande och samordnande roll i arbetet med e-hälsa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>