Ökad kapacitet när endoskopimottagningen byggs ut
Hem NYHETERFORSKNING Ökad kapacitet när endoskopimottagningen i Norrtälje sjukhus byggs ut

Ökad kapacitet när endoskopimottagningen i Norrtälje sjukhus byggs ut

Publicerat av: Redaktionen

Om drygt ett år väntas endoskopimottagningen på Norrtälje sjukhus kunna ta emot sina patienter i nya, rymligare lokaler.

Utbyggnaden kommer att innebära förbättringar för såväl patienter som personal.

Trycket på endoskopimottagningen har ökat sedan Norrtälje sjukhus byggdes på 90-talet och förutsättningarna att bedriva en modern, trygg och säker vård har ändrats.

– När vi utför fler undersökningar behöver vi större ytor. Ny modern utrustning kräver också anpassade lokaler, likväl som vi behöver bättre utrymme för personalen, säger enhetschef Katarina Sjöstrand.

Fler undersökningar

Mottagningens kapacitet kommer att öka i och med utbyggnaden. Antalet undersökningar blir fler, till exempel kommer vissa undersökningar som idag sker på operation att kunna utföras i endoskopins nya lokaler.

Mottagningen kommer även kunna genomföra kolorektal screeningar som idag utförs i Stockholm, berättar endoskopist Saga Melin.

– Jag är stolt att dessa screeningar, som syftar till att upptäcka eventuell förekomst av tjock- och ändtarmscancer, nu kommer kunna genomföras i Norrtälje. Det blir ett lyft för patienten att slippa färdas längre sträckor eftersom undersökningarna också kräver förberedelser för patienten.

Trygghet för patienten

Inte bara kommer fler undersökningar att kunna göras när ytan växer. Avgränsningen mellan personal- och patientutrymmen blir tydligare när administrations- och personalytorna skiljs från den kliniska verksamheten. En tydligt avdelad yta kommer också att byggas för patienternas väntrum.

Som det är nu rymmer mottagningen inga rum för enskilda samtal.

– Ibland behöver vi ta information enskilt med patienten. Det kommer att bli tryggare och bättre med rum avsedda för enskilda samtal, säger endoskopist Saga Melin.

Sammantaget tror hon att förutsättningarna att bedriva en trygg och säker vård kommer att förbättras med de nya lokalerna. Hon och kollegorna ser också fram emot en förbättrad arbetsmiljö.

– Vi är förväntansfulla och ser fördelarna. Till exempel kommer vi få bättre utrymmen för administration, kunskapsinhämtning och utbildningar. Arbetsmiljön blir också bättre när patientflödet underlättas i och med om- och utbyggnaden, säger Sara Lundkvist, en av medarbetarna på mottagningen.

Håller vården igång även under byggtiden

Samarbetet med sjukhusets övriga mottagningar gör att endoskopimottagningen inte behöver stänga under byggets gång.

Ökad kapacitet när endoskopimottagningen byggs ut

Enhetscheferna Katarina Sjöstrand och Kristina Jäderqvist, tillsammans med Robert Magnusson från Locum AB och endoskopist Saga Melin.

– Vi satsar på att hålla verksamheten igång, om än i något mindre omfattning. Under byggtiden kommer vi att samsas med bland annat kirurgi- och gynekologimottagningen på sjukhuset, säger Katarina Sjöstrand.

Robert Magnusson, projektledare på Locum AB, som ansvarar för ombyggnaden, är tacksam över att det går att samsas i sjukhusets lokaler under byggtiden.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>