Ny regional forskarskola inom Nära vård
Hem NYHETERFORSKNING Ny regional forskarskola SHIFT CARE inom Nära vård

Ny regional forskarskola SHIFT CARE inom Nära vård

Publicerat av: Redaktionen

Vetenskapsrådet beviljar 37 miljoner till en forskarskola på temat Nära vård som kommer att vara ett samarbete mellan lärosätena i regionen – Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet.

Forskarskolan kommer att utbilda minst 40 doktorander i omställningen till Nära vård vilket kommer att ge viktig kompetens åt både högskolorna och regionen.

Forskarskolan, som går under namnet SHIFT CARE – Svenska forskarskolan i Nära Vård för framtidens lärare inom hälso- och sjukvård , kommer att ha sin hemvist vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet men innehållet kommer att delas mellan de olika lärosätena i regionen.

Kraftsamling i regionen

Elisabeth Dahlborg, professor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst har varit delaktig i att forma ansökan.

– Nu kraftsamlar vi tillsammans i vår region och det känns både nödvändigt och helt rätt. Det är roligt att högskolan och institutionen för hälsovetenskap får möjlighet att vara med och forma en forskarskola för en nära vård.

Karin Ahlberg, prefekt vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet välkomnar även hon anslaget från Vetenskapsrådet.

– Att ansökan beviljats är en framgång för institutionen och för det regionala samarbetet. Nu har vi all möjlighet att utveckla kunskapsområdet Nära vård och utbilda framtidens lärare! Jag är så glad och stolt över de forskare som i samverkan gjort en ansökan som bedömts som excellent, säger Karin Ahlberg.

Forskningsprogram inom Nära vård

SHIFT CARE kommer att utbilda minst 40 doktorander under fem år genom tvärvetenskaplig spjutspetsforskning och med solida kopplingar till vårdens praktik inom området Nära vård.

Specifikt kommer forskningsprogrammet att fokusera på utveckling, utvärdering och implementering av interventioner och lösningar som syftar till att stärka och främja hälsa och välbefinnande för utsatta patientgrupper som i första hand får vård inom primär- och kommunal vård.

Strukturen för SHIFT CARE består av webbseminarier, forskarutbildningskurser, retreatseminarier och internationella praktikplatser.

Vad menas med Nära vård?

Ny regional forskarskola inom Nära vårdNära vård är ett samlingsbegrepp för ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den nära vården, alltså den vård som invånare och patienter behöver ofta och i nära anslutning till där de bor, behöver stärkas och utvecklas. För att åstadkomma detta är det många som behöver agera tillsammans, både inom specialist- och primärvård och kommunernas vård och omsorg. Genom omställning till nära vård förväntas vårdinsatser bli mer samordnade och patienter ska få möjlighet att få regelbunden vård i sin hemmiljö.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>