Hem NYHETER Osäkerhet bromsar utveckling av blockkedjeteknik inom offentlig sektor

Osäkerhet bromsar utveckling av blockkedjeteknik inom offentlig sektor

Publicerat av: Redaktionen

Den digitala tekniken med blockkedjor underlättar hur information organiseras och överförs på ett säkert sätt.

Osäkerhet bromsar utveckling av blockkedjeteknik inom offentlig sektor 2

Juho Lindman, docent och huvudförfattare till rapporten

Men inom offentlig sektor går arbetet långsamt och framgångarna med tekniken har till stora delar uteblivet. Det visar forskare från bland annat Göteborgs universitet i en ny OECD-rapport där ett hundratal blockkedjeprojekt i länder som Sverige, Belgien och Nederländerna utvärderats.

Inom alla delar av samhället anses blockkedjor ha stor potential och många användningsområden. Inom offentlig sektor kan tekniken säkra och samtidigt förenkla arbetet med exempelvis fastighetsregister, patientjournaler, valutatransaktioner, bekräftelse av id-handlingar eller vid elektronisk röstning.

– Blockkedjan sågs inledningsvis av många experter i samma termer som när internet växte fram. Men hypen har lett till att organisationer inom offentlig sektor ofta närmat sig tekniken med både osäkerhet och orealistiska förväntningar, säger Juho Lindman, docent och huvudförfattare till rapporten.

Lantmäteriet startade blockkedjeprojekt
Ett exempel är Lantmäteriet som 2015-2016 startade ett pilotprojekt för en blockkedjelösning kring överlåtelser av fastigheter. Målsättningen var att ta fram ett säkert och transparent system för köpare och säljare samt registrering av fastigheter. En process som annars tar lång tid, är svår att överblicka och därmed medför höga kostnader.

– Projektet avslutades 2019 när det nådde sitt initiala mål med att ha gjort en fastighetsöverlåtelse baserat på blockkedjetekniken. Men det kan inte betraktas som en framgång i betydelsen att få en stor bas av användare.

Å andra sidan, menar Juho Lindman, var Lantmäteriets projekt modigt och internationellt sett ett av de första inom sin genre. På sikt kan de ha förändrat attityden till att använda blockkedjor på fastighetsmarknaden.

Skapa bättre förståelse kring tekniken
I rapporten pekar författarna på det faktum att det finns oräkneliga orsaker till varför ett nytt teknikprojekt fallerar eller lyckas. Bland annat beroende på tillgång till kunskap, budget och prioriteringar.

– När det kommer till frågan om att börja använda blockkedjor inom offentlig sektor måste beslutsfattare också fråga sig om de problem man försöker lösa endast kan ske genom denna teknik. Kanske finns det andra fullgoda tekniska lösningar innan förståelsen och tekniken kring blockkedjor har mognat, säger han och fortsätter.

– Med rapporten försöker vi skapa en bättre förståelse för tekniken och hjälpa tjänstemän att ta fram bra beslutsunderlag och se kritiskt på användningen. Dessa steg kan i slutändan hjälpa offentlig sektors framtida användning av blockkedjor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>