Påminnelser förbättrar patienternas läkemedelsanvändning
Hem NYHETER Påminnelser förbättrar patienternas läkemedelsanvändning

Påminnelser förbättrar patienternas läkemedelsanvändning

Publicerat av: Redaktionen

I Kronans Apoteks app finns automatiska påminnelsetjänster som informerar användarna om när det är dags att hämta ut sina läkemedel och förnya sitt recept.

Påminnelser förbättrar patienternas läkemedelsanvändning 1

Kronans Apoteks app

I en ny studie framgår att påminnelsetjänsten lett till mellan 16,6 – 22,7 procent fler receptuttag av läkemedel. – Det är väldigt bra eftersom det betyder att fler patienter har möjlighet att använda sina läkemedel på ett korrekt sätt, säger Anna Skarph chefsapotekare på Kronans Apotek.

I ett flertal studier har det konstaterats att patienters följsamhet till läkemedelsbehandlingen är mellan 33-52 procent. Det finns flera skäl till bristande följsamhet, att patienten inte tycker sig behöva läkemedlet, att patienten känner sig frisk, att patienten glömmer att hämta ut eller att ta sitt läkemedel med mera. Bristerna i läkemedelsanvändningen kostar samhället stora summor. Mellan 6 och 16 procent av alla akuta sjukhusinläggningar bedöms vara läkemedelsrelaterade. Hälften av dessa beror på låg följsamhet till läkemedelsbehandling.

– Om en patient inte hämtar sitt läkemedel på apoteket innebär det också att läkemedlet inte kan användas, säger Anna Skarph.

– Ett första steg i att förbättra läkemedelsanvändningen är att patienterna hämtar sina läkemedel. Kronans Apoteks app och manuellt inlagda påminnelser har i vår studie visat sig fungera bra.

Kronans Apotek har länge erbjudit kunder påminnelser via SMS och e-mail i apoteken, men genom appen får kunden automatiska påminnelser via push-notiser. I vår studie visar det sig att dessa patienter hämtar sina receptrader i betydligt större utsträckning än de som inte får påminnelser.

Patienter som får påminnelser hade 16,6 procent fler uttag för andra uttag, 19,2 procent fler uttag för tredje uttaget och 22,7 procent fler uttag för sitt fjärde uttag än de som inte fick påminnelser.

– Detta är ett väldigt bra resultat som visar att påminnelser kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning till nytta för patienten och samhället, säger Anna Skarph.

Urval Totalt antal receptrader Uttag 1 Uttag 2 Uttag 3 Uttag 4
Påminnelsekunder 265 206 100,0% 86,8% 70,0% 49,1%
Ej påminnelsekunder 7 781 036 100,0% 74,4% 58,7% 40,0%
Procentuell skillnad 0% 16,6% 19,2% 22,7%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>