Tandläkare världen över uppmärksammar World Oral Health Day

Idag, 2016 var det över en miljon tandläkare från 200 organisationer i 130 länder över hela världen gå samman med FDI World Dental Federation (FDI) för att fira World Oral Health Day, en dag som upprättats för att belysa vikten av  en god munhälsa.


Bakom firandet finns ett allvarligt meddelande. Undermålig munhälsa har förknippats med ett antal hälsotillstånd såsom:world_oral_health_image1

  • Hjärtsjukdom
  • Bukspottkörtelcancer
  • Lunginflammation
  • Lungsjukdom

Det finns en indikerad länk mellan god munhälsa och allmänhälsa. I en studie rapporterades att 40% av personer med allvarliga sjukdomar i tandköttet också lider av ytterligare ett kroniskt tillstånd. [iii] World Oral Health Day 2016 syftar till att utbilda människor kring det faktum att god munhälsa går längre än till att ha ett trevligt leende – det är fundamentalt sammanflätat med det övergripande välbefinnandet.

För att ytterligare belysa sambandet mellan munhälsa och allmänhälsa samarbetar Philips med 1,6 & 2,6 miljonerklubben genom kampanjen ”Borsta för hjärtat”, där målet är att samla in 150 000 kr till forskning inom området. För varje tandläkarbesökare hos Folktandvården i Stockholm som provar att borsta för sitt hjärta med en eltandborste, doneras 10kr till forskning.

Slarvig eller otillräcklig rengöring av tandytor samt mellan tänderna gör att bakterier lätt fäster vid tandköttskanten. Efter ett tag orsakar dessa bakterier inflammationer, vilket till exempel visar sig som blödande tandkött. När tandköttet är inflammerat kan bakterier lätt sprida sig ut i kroppen via blodbanorna.

Det tar längre tid än vad man kan föreställa sig att borsta tänderna riktigt rena. Genom att rengöra både tändernas alla ytor, samt mellan tänderna och vid tandköttskanten förhindrar du dålig munhygien.

 

Post Comment