Tandläkare världen över uppmärksammar World Oral Health Day
Hem HÄLSA Tandläkare världen över uppmärksammar World Oral Health Day

Tandläkare världen över uppmärksammar World Oral Health Day

Publicerat av: Redaktionen

Idag, 2016 var det över en miljon tandläkare från 200 organisationer i 130 länder över hela världen gå samman med FDI World Dental Federation (FDI) för att fira World Oral Health Day, en dag som upprättats för att belysa vikten av  en god munhälsa.


Bakom firandet finns ett allvarligt meddelande. Undermålig munhälsa har förknippats med ett antal hälsotillstånd såsom:world_oral_health_image1

  • Hjärtsjukdom
  • Bukspottkörtelcancer
  • Lunginflammation
  • Lungsjukdom

Det finns en indikerad länk mellan god munhälsa och allmänhälsa. I en studie rapporterades att 40% av personer med allvarliga sjukdomar i tandköttet också lider av ytterligare ett kroniskt tillstånd. [iii] World Oral Health Day 2016 syftar till att utbilda människor kring det faktum att god munhälsa går längre än till att ha ett trevligt leende – det är fundamentalt sammanflätat med det övergripande välbefinnandet.

För att ytterligare belysa sambandet mellan munhälsa och allmänhälsa samarbetar Philips med 1,6 & 2,6 miljonerklubben genom kampanjen ”Borsta för hjärtat”, där målet är att samla in 150 000 kr till forskning inom området. För varje tandläkarbesökare hos Folktandvården i Stockholm som provar att borsta för sitt hjärta med en eltandborste, doneras 10kr till forskning.

Slarvig eller otillräcklig rengöring av tandytor samt mellan tänderna gör att bakterier lätt fäster vid tandköttskanten. Efter ett tag orsakar dessa bakterier inflammationer, vilket till exempel visar sig som blödande tandkött. När tandköttet är inflammerat kan bakterier lätt sprida sig ut i kroppen via blodbanorna.

Det tar längre tid än vad man kan föreställa sig att borsta tänderna riktigt rena. Genom att rengöra både tändernas alla ytor, samt mellan tänderna och vid tandköttskanten förhindrar du dålig munhygien.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>