Nu lanserar hälsokedjan Life Hälsobarometern 2020.
En rapport som kartlägger svenskarnas och våra grannländers hälsa. Resultatet visar att hela fyra av fem i Sverige har återkommande problem med magen som aktivt påverkar vardagen. Och stress visar sig vara den främsta orsaken till besvären, detta uppger hela 41 procent. Nu listar Life de vanligaste anledningarna till magproblem – och hur pass frekventa problemen faktiskt är.
Hälsobarometern 2020 kartlägger inte bara svenskarnas fysiska och psykiska hälsa utan i år har undersökningen även gjorts i Finland och Norge. Årets rapport är indelad i fyra kapitel – Naturlig hudvård, Bra magkänsla, Aktivt liv och Vardagsliv. Kapitlet Bra magkänsla redogör för svenskarnas magproblem och visar att så många som var femte upplever problem med magen varje vecka. Bland kvinnor uppger 17 procent att magen upplevs obalanserad efter sockerintag. Motsvarande siffra bland män är däremot endast nio procent.
Vanligaste anledningarna till magproblem
Stress 41%
Intag av fet mat 31%
För stort matintag 29%
Alkoholkonsumtion 22%
Matintag på oregelbundna tider 16%
– Bevisligen lider tyvärr många svenskar av magproblem och det har även vi fått bevittna då många kunder vänder sig till oss angående just detta. Det viktigaste är att få reda på orsaken till besvären, för det är först då du kan göra något åt dem. Mjölksyrabakterier, regelbunden träning samt näringsrik och varierad kost kan hjälpa magen en bit på vägen men om problemen kvarstår ska alltid professionell hjälp prioriteras, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.
Topplista – Mest magproblem i Norden
1. Finland 87%
2. Sverige 81%
3. Norge 73%
Tips på kosttillskott för en orolig mage:
1. Life Probiotika
Life Probiotika med 5 miljarder levande mjölksyrabakterier från 7 olika stammar kan med fördel användas som ett dagligt tillskott. Eller i samband med utlandsresan för att fylla på med bakterier för en gynnsam tarmflora.
2. Life Sporebiotic
Varje kapsel innehåller 3 miljarder mjölksyrabakterier i sporform, vilket garanterar att mjölksyrabakterierna aktiveras först när de når tjocktarmen och att inget går till spillo på vägen dit. Väl framme i tjocktarmen övergår bakterierna från sporform till levande mjölksyrabakterier som koloniserar tarmväggen och bidrar till en ökad mångfald i tarmfloran.