Publicering av klinisk studie i British Journal of Dermatology
Hem NYHETERFORSKNING Publicering av klinisk studie i British Journal of Dermatology

Publicering av klinisk studie i British Journal of Dermatology

Publicerat av: Redaktionen

Den australiensiska studien som tidigare presenterades på World Congress of Cancers of the Skin, som visar att Nevisense kan tidigarelägga upptäckten av malignt melanom med tre månader vid svårbedömda fall och därmed minska behovet av uppföljning till hälften, har nu publicerats i British Journal of Dermatology (BJD).

BJD är en av världens främsta forskningstidskrifter inom dermatologi och det är nu andra gången som de publicerar en studie kring Nevisense och EIS-metoden.

Den australiensiska studien, som genomfördes av Dr. Lilian Rocha, Docent Pascale Guitera och Publicering av klinisk studie i British Journal of Dermatology 2Prof. Scott W. Menzies et. al. vid Melanoma Institute of Australia och Royal Prince Alfred Hospital i Sydney, kombinerar sekventiell digital dermatoskopi med mätvärde från Nevisense (s.k. EIS-värde). Sammantaget visade användningen av Nevisense att antalet fall som behöver genomgå sekventiell dermatoskopi kunde minskas med 47%. Detta kan förenkla diagnostiken och leda till signifikanta kostnadsbesparingar för vården samtidigt som det kan korta patienternas väntan på diagnos med cirka tre månader.

Nyckelresultat från studien:

  • 19% av alla undersökta fläckar visade ett så högt Nevisense-värde att de opererades bort direkt. 83,1% av de maligna melanomen i studien upptäcktes av Nevisense tre månader tidigare än vad de hade gjorts med sekventiell dermatoskopi.
  • 28% visade ett så lågt Nevisense-värde att patienten hade kunnat undvika ett återbesök.
  • Alla malignt melanom som upptäcktes i studien låg inom Nevisenses standardiserade gränsvärden för malignt melanom.

– Användandet av Nevisense i kombination med dermatoskopi minskade behovet av att uppföljning med cirka 47 procent vilket inte bara innebär kortare väntan på diagnos för patienterna utan också att man i nästan hälften av fallen inte behövde en andra konsultation, säger Prof Scott W. Menzies på Sydney Medical School vid University of Sydney.

– Det är ett stort stag framåt för SciBase att dessa resultat har publicerats av British Journal of Dermatology. Den oberoende studien är genomförd av två välkända centra och fokuserar på patientfall där den normala diagnostiska processen tar tre månader. Resultatet bekräftar att Nevisense gör det möjligt att förbättra diagnostiken för malignt melanom och att den är ett användbart kliniskt verktyg för vårdpersonalen. Vi ser att publiceringen kommer vara till stor nytta för oss i vårt fortsatta arbete med att öka acceptansen för EIS-metoden runt om i världen, säger Simon Grant, vd på SciBase.

Malignt melanom är ofta svårupptäckt och det är ytterst viktigt med tidig detektion. Hudförändringar som misstänkts vara malignt melanom men som inte entydigt kan bedömas i den initiala undersökningen följs i många fall upp med hjälp av så kallad sekventiell digital dermatoskopi, vilket innebär att fläcken fotograferas och jämförs över tid. Användningen av sekventiell digital dermatoskopi ökar – speciellt för svårbedömda fall – men det är en resursintensiv metod och det tar tre månader eller mer innan en slutgiltig diagnos kan ges. Dessutom kan det vara svårt att få patienter att återkomma för en uppföljning.

De övergripande resultaten från studien har tidigare presenterads som en ”poster” på World Congress of Cancers of the Skin i Wien. Publiceringen av den fullständiga studien sker initialt på BJDs webb och kommer sedan att publiceras i papperstidskriften. Detta blir den andra publicering av en studie i BJD som påvisar fördelarna med Nevisense. Redan i maj 2014 publicerades en referentgranskad artikel över resultaten från den pivotala studien om Nevisense.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>