Sedan över 1 år tillbaka har det varit möjligt för dalabor att ta del av behandling för artros i höft, knä eller händer digitalt, via den digitala artrosskolan.
”Att gå Region Dalarnas digitala artrosskola innebär att patienterna får en skräddarsydd behandling, utifrån den enskildes behov”, säger Marie Nordström, sjukgymnast och samordnare för den digitala Artrosskolan.
Det var när pandemin satte stopp för grupputbildningar och gruppträning för patienter med artrosbesvär som Region Dalarna startade upp ett pilotprojekt kring digital artrosskola. För snart ett år sedan infördes den digitala artrosskolan brett inom primärvården och sedan oktober 2020, när projektet startade, har runt 1000 deltagare fått behandling digitalt, via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
– Det viktigaste vid artros är att komma igång med behandlingen så tidigt som möjligt. Med den flexibilitet som den digitala artrosskolan har möjliggörs det för patienterna att kunna ta del av behandlingen när de har tid och när de behöver den, säger Marie.
Individuell behandling
För att få tillgång till den digitala artrosskolan behöver man vid symtom på artros ta kontakt med sin vårdcentral. Man får sedan träffa en sjukgymnast/fysioterapeut eller en arbetsterapeut som gör en undersökning och ställer en diagnos.
– När vi skriver in patienter i den digitala artrosskolan så får de ett träningsprogram som är utformat baserat på den individuella bedömningen och målsättningen. Sedan följer vi upp och stegrar programmet under de tre månaderna som patienten deltar, fortsätter Marie.
Under behandlingens gång kan du som patient ställa frågor och få återkoppling på din träning. Den digitala artrosskolan är kostnadsfri men de vårdbesök som sker i samband med skolan är avgiftsbelagda.
Vad är artros?
Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige, som bidrar till smärta och stelhet. Besvären sitter ofta i knäleder, höftleder och fingrarnas leder.
Symtom på artros kan till exempel vara:
- Du känner dig stel på morgonen eller en stund efter att du har suttit stilla, när du börjar röra på dig igen. Stelheten brukar släppa inom cirka en halvtimme.
- Du får ont när du belastar leden. Du kan även få ont när du vilar.
Grundbehandlingen vid artros i höft och knä är artrosskola, träning och stöd till viktreduktion vid behov. Denna behandling ska erbjudas alla patienter med artros så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet