Hem HÄLSA Region Stockholm satsar 680 000 kr på ungdomars hälsa i sommar

Region Stockholm satsar 680 000 kr på ungdomars hälsa i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Fryshuset i samarbete med Generation Pep får 680 000 kr av Region Stockholm för att kunna bedriva sommarprojektet Street Pep under sex veckor i sommar.

Region Stockholm satsar 680 000 kr på ungdomars hälsa i sommar 3Street Pep kommer att göra sex nedslag runt i länet och erbjuder ett antal olika ledarledda aktiviteter med utrustning på plats, allt är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

Satsningen är utöver den miljon som regionen sedan tidigare gjort på ett mer långsiktigt arbete med att få ungdomar att upptäcka och bli delaktiga i det lokala föreningslivet, i syfte att förbättra hälsan både fysiskt och psykiskt. Det arbetet sker genom sex nedslag juli 2020-juni 2021 (under sommar, lov och sommar) och dessutom genom att jobba på en långsiktig plan för hur Street Pep verksamheten kan fortleva efter projektets slut.

I detta grundprojekt är kravet på samverkan med lokala föreningar starkare än i den extrasatsning som sker nu i sommar, även om samverkan med lokala föreningar är en viktig del och välkomnas även där. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen tillsammans med Fryshuset och Generation Pep ser över möjligheterna för en mer permanent lösning. Detta går i linje med det större arbetet inom Uppdrag Psykiatri som går ut på att minska den psykiska ohälsan i regionen, vilken finansieringen kommer ifrån.

-I en tid där stillasittandet ökar och barn och unga rör sig allt mindre är insatser som främjar rörelse och en mer aktiv vardag en viktig satsning på våra ungdomars hälsa. Det som är extra bra med Street Pep är att insatserna sker tillsammans mellan Region Stockholm och kommunen som besöks, men också i samarbete med lokala föreningar. Street Pep väcker intresse hos ungdomarna och skapar möjligheter att hitta en aktivitet de kan fortsätta med även efter Street Pep-veckan är över säger Christine Lorne (C)ordförande i Folkhälsoberedningen i Region Stockholm.

Det finns belägg att tro att fler barn och ungdomar kommer att vara hemma mer under sommaren, fler har arbetslösa eller permitterade föräldrar och flera ungdomar får inte det sommarjobb de sett fram emot. Därför väljer Region Stockholm att erbjuda aktiviteter under sommaren 2020 för ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

Totalt sex områden får under ungefär en vecka vardera besök av Street Pep med syfte att främja fysisk aktivitet, psykisk hälsa och förebygga oro i samhället som en särskild insats under rådande situation med Covid-19. Insatserna genomförs i samarbete med Fryshuset Street Pep. Detta sker via enheten för hälsoutveckling på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inom ramen för ett mer långsiktigt samarbete med Fryshuset.

-Pandemin har gjort att förutsättningarna för ungdomarna i länet att hitta sysselsättning under sommaren har förändrats. Nästan alla sommarjobb har försvunnit och många kommer vara hemma hela sommaren. Då är det viktigt att samhället engagerar sig och hjälper till att hitta bra aktiviteter i närområdet säger Christine Lorne ordförande i Region Stockholms Folkhälsoberedning.

-Att regionen tillsammans med Fryshuset och Generation Pep samverkar för att nå ut till ungdomarna med hälsofrämjande insatser är otroligt roligt. Genom insatser såsom denna skapar vi möjligheter att engagera även de som i lägre utsträckning är aktiva i föreningsidrotten, vilket på sikt kan förbättra den generella folkhälsan, säger Christine Lorne.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>