Robot säkrar överföring av data till kvalitetsregister på Ersta sjukhus
Hem NYHETERFORSKNING Robot säkrar överföring av medicinska data till kvalitetsregister på Ersta sjukhus

Robot säkrar överföring av medicinska data till kvalitetsregister på Ersta sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Ersta sjukhus har man tillsammans med Sirenia använt en robot för att överföra medicinska patientdata från patientjournalen till SWIBREG, ett nationellt kvalitetsregister för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom.

– En arbetsuppgift som tidigare tog åtskillig tid och involverade datainhämtning och överföring mellan flera olika personer i två olika system har nu reducerats till ett par enkla knapptryck, säger Adam Carstens, verksamhetschef Medicinkliniken.

Roboten har testats under hösten med mycket goda resultat.

– Vi är väldigt nöjda med robotens arbete. Just nu tittar vi på hur vi ytterligare kan förfina och utveckla antalet parametrar som förs över i SWIBREG, men redan som det är så avlastar den nya programvaran oss mycket. Administrationen har minskat och mer tid kan ägnas åt patienterna. Dessutom säkras datakvaliteten i inrapporteringarna och risken för fel minskar, fortsätter Adam Carstens.

På Ersta sjukhus tittar man nu på andra användningsområden för roboten där den kan förenkla och minska tidsåtgången för manuell administration.

– Det här är framtiden. Arbetet med den här RDA:n (Robotic Desktop Automation) öppnar upp fler dörrar för hur vi kan skapa lösningar i system som kräver väldigt många knapptryckningar, säger Disa Davidsson, systemförvaltare på Ersta diakonis IT-avdelning.

Robot säkrar överföring av data till kvalitetsregister på Ersta sjukhus

Utmaningen ur ett systemförvaltningsperspektiv har varit att säkra åtkomsten till datan och kvaliteten i den.

–Lösningen vi landade i är att behöriga läkare startar upp processen och själva säkrar den, säger Disa Davidsson.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>