Hem NYHETER Sectra tar viktigt steg för bättre cancervård – stödjer nu alla skannrar för storskalig digital patologi

Sectra tar viktigt steg för bättre cancervård – stödjer nu alla skannrar för storskalig digital patologi

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har nu stöd för ytterligare två filformat inom digital patologi.

Sectra tar viktigt steg för bättre cancervård – stödjer nu alla skannrar för storskalig digital patologi 2

Sectras digitala patologilösning

Därmed stödjer Sectra alla skannrar som används för klinisk drift och som är särskilt anpassade för att på kort tid producera stora volymer av digitala bilder. Att vårdgivare fritt kan välja den bäst lämpade skannern och bildhanteraren, utan att behöva tänka på kompabilitet mellan dessa, möjliggör förbättrad cancervård tack vare ökad effektivitet i primärdiagnostiken.

– Bildhanteringssystem är en mycket viktig komponent i sjukhusens IT-infrastruktur. För att uppnå de verkliga kliniska fördelarna krävs dessutom djupgående integrationer med kringliggande IT-system och stöd för en mängd filformat och standarder. Det är därför leverantörsneutralitet är så viktigt, och något som vi alltid strävar mot i alla våra produkter. I och med det utökade stödet av filformat tar vi nu leverantörsneutraliteten än längre vilket är ett viktigt steg. Jag är övertygad om att detta kommer innebära förbättrad cancervård då vårdgivare nu kan välja den bäst lämpade skannern för deras specifika arbetsflöde säger Elin Kindberg, global produktägare för patologi på Sectra.

När de fysiska glasen med vävnadsprover skannas till digitala bilder blir både aktuella och tidigare bilder tillgängliga oavsett när eller var de behövs. Den digitala tekniken hjälper även patologerna med kritiska beslutspunkter, exempelvis gradering och mer precis mätning. Sectras lösning för digital patologi möjliggör även integrerad diagnostik, det vill säga informationsflöden mellan avdelningar för bättre samarbete och kliniska beslut.

Sectra har under flera år varit i framkant vad gäller leverantörsneutralitet för att på så sätt underlätta övergången till digital patologi i det dagliga kliniska arbetet, och stödjer sedan tidigare bland annat DICOM för patologibilder. Eftersom digital patologi fortfarande är en framväxande teknik producerar inte alla skanners bilder i standardformat, utan använder istället egna filformat. Sectra stödjer sedan tidigare de allra flesta av dessa och tack vare utökningen av ytterligare två leverantörsspecifika filformat stöds samtliga skannrar som är anpassade för stora volymer och klinisk drift. Detta ger vårdgivare möjlighet att använda Sectras bildhanteringslösning oavsett vilka skannrar de har.

Sectras modul för digital patologi används i primärdiagnostik på flera marknader och är sedan i mars 2020 även godkänd av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten U.S. Food & Drug Administration (FDA). Under covid-19-pandemin har FDA även godkänt digital diagnostik på distans samt att amerikanska laboratorier får använda sig av valfri skanner. Under normala omständigheter har Sectras digitala patologilösning FDA-godkännande för primärdiagnostik vid användning tillsammans med Leica Biosystems skanner AT2 DX och Dells bildskärm MR2416. Sectras digitala patologilösning är en del av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering och ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stödjer all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Läs mer och om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” sju år i rad på medical.sectra.com.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>