Slem från kossor har varit basen för ett nytt, syntetisk skyddande glidmedel utvecklad av forskare vid KTH.
Glidmedlet, en gel, ska skydda mot överföring av sjukdomar som HIV och herpes och har visat sig ge ett 70-procentigt skydd mot HIV och 80 procent mot herpes vid tester gjorda i labb.
De virala profylaktiska labbtesterna har utförts på ett flertal olika celltyper, och forskningsresultatet har precis blivit publicerat i den vetenskapliga tidskriften Advanced Science.
Hongji Yan, biomaterialforskare vid KTH, säger att det lovande resultatet väcker hopp om att gelen ska bli tillgänglig som en produkt. På så sätt kan den oroande trenden med allt fler människor smittade av sexuellt överförbara infektioner (se faktaruta) vändas åt rätt håll.
Kommer från kossor
Gelen forskarna har utvecklat härstammar från mucin, en huvudkomponent i det slem som produceras av människokroppen. Forskarnas variant kommer dock från kossor, och är en beståndsdel vid tillverkning av olika hydrogeler.
– Mucinmolekylernas naturliga komplexitet är anledningen till att den syntetiska gelén är så effektiv för att stoppa hiv och herpes, detta utan risk för biverkningar eller utveckling av resistens som när andra antivirala sammansättningar används. En gel med den här sjukdomsstoppande funktionen skulle vara svår att få till med en polymer som vi utvecklade helt från grunden, säger Hongji Yan.
Kontroll över sexuell hälsa
I vår kropp kan mucinmolekyler binda till och fånga in viruspartiklar som sedan rensas bort genom aktiv slemomsättning. Hongji Yan berättar att den syntetiska gelén återskapar denna självläkande funktion, en viktig materialegenskap som möjliggör slemsmörjning och skydd mot infektioner.
– Gelen kan hjälpa fler människor att ta större kontroll över sin sexuella hälsa. Det kan ge skydd när kondom inte är ett tillgängligt alternativ, eller som reservskydd om komdomen går sönder eller brukas felaktigt. Gelen skulle kunna användas både när en kvinna och en man har sex, eller när två män har det, säger Hongji Yan.
Mucinerna i den syntetiska gelén hjälper också till att dämpa aktiveringen av immunceller, enligt forskarna. Detta är viktigt eftersom aktiverade immunceller stimulerar HIV-virusets reproduktion.
Projektet är en gemensam arbetsinsats av laboratorier vid KTH, Münchens tekniska universitet (TUM) och Karolinska Institutet. Analys av gelens smörjande egenskaper utfördes av försteförfattare Martin Kretschmer vid TUM. Virala tester utfördes av försteförfattaren Rafael Ceña-Diez vid Karolinska Institutet.