Pierre Sohlberg, tandläkare och verksamhetschef på Tandvården Klaffbron i Malmö.
Hem HÄLSA Snart kan fler familjer få vara tillsammans på BB-avdelningen i Malmö efter förlossningen

Snart kan fler familjer få vara tillsammans på BB-avdelningen i Malmö efter förlossningen

Publicerat av: Redaktionen

Den 29 maj öppnar BB familj på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Här kommer familjer kunna landa tillsammans och stanna kvar tills de är trygga med att åka hem med sitt nyfödda barn.

Medförälder eller närstående har tidigare inte kunnat stanna kvar över natten på BB-avdelningen i Malmö efter att barnet fötts.

Föräldrar som velat stanna tillsammans har fått åka till Lund. Nu blir det ändring på det.

– Att få vara tillsammans som familj när barnet kommit är viktigt. Vi vet att många mammor saknat sin partner och att partners saknat att få vara med, och vi vet att det gjort att vissa valt att gå hem lite tidigare än de kanske egentligen ville eller borde. Nu kommer familjer i mycket högre grad att kunna vara tillsammans efter förlossningen, säger Liza Henning, som tillsammans med Camilla Rosenquist är enhetschef på BB-avdelningen och för nya BB familj Malmö.

Här finns 15 rum, alla utrustade med eget badrum med dusch och toalett, och med bäddfåtölj på rummet där partner eller annan närstående kan stanna kvar tillsammans med mamman och det nyfödda barnet.

Gynnar anknytning och jämlikt föräldraskap
Pierre Sohlberg, tandläkare och verksamhetschef på Tandvården Klaffbron i Malmö.

Den 29 maj öppnar BB familj på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Här finns 15 rum där partner eller annan närstående kan stanna kvar tillsammans med mamman och det nyfödda barnet.

BB familj är ett alternativ för patienter som haft en normal graviditet och förlossning utan allvarliga komplikationer, men som vill eller behöver stanna kvar ett tag innan hemgång. Det kan till exempel vara så att barnet andas lite snabbt, att mamman är yr eller inte kunnat kissa efter förlossningen, eller att man vill få hjälp med att komma i gång med amningen.

– Det är jättemycket som händer i oss under de första skälvande timmarna med den nya lilla människan. Då behöver man få vara tillsammans, vara trygga och ha personal att fråga, säger Liza Henning, och fortsätter:

– Vi vet också att anknytningen börjar tidigt, och den andra föräldern knyter lättare an om den får vara med tidigt och vara nära, och inte missar all information och allt nytt som händer under natten, och som det annars blir upp till mamman att berätta om för partnern. Det är gynnsamt för ett jämlikt föräldraskap, för anknytningen och för amningen.

Lugnare och bättre arbetsmiljö

För medarbetarna innebär de nya platserna en bättre arbetsmiljö och större möjligheter att stötta nyblivna familjer. Arbetssättet förändras egentligen inte, men det blir ett lugnare tempo.

– Vi har redan idag familjen i centrum, men här blir det lättare, och med fler platser behöver vi inte ha lika bråttom. Det är ju en stress när man på förlossningen vet att det runt om i staden finns kvinnor som vill komma in och det är fullt, samtidigt som det är fullt på BB. Förhoppningen är att detta kommer innebära ett helt annat lugn för familjerna och en lugnare och bättre arbetsmiljö för personalen.

Allt samlat i samma hus

I samband med öppnandet av BB familj flyttar även BB hemma och BB-mottagningarna för återbesök och amningsstöd in i närliggande lokaler på samma våningsplan på Jan Waldenströmsgata 47. Allt samlat i samma byggnad som förlossningsavdelningen. Öppnandet innebär även att fler enkelrum blir tillgängliga på den vanliga BB-avdelningen.

– Det känns fantastiskt att äntligen kunna erbjuda en obruten kedja för eftervården där familjen ska ha så goda möjligheter som möjligt att vara tillsammans, oavsett om man har fått ett för tidigt fött barn, om den nyblivna modern behöver vård efter en komplicerad förlossning eller om allt har varit helt normalt och man behöver landa tillsammans och få stöttning med amning och det lilla barnets skötsel. Hela vägen från samvård med neonatalvård till BB hemma, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus.

BB familj Malmö
  • Öppnar den 29 maj på Jan Waldenströmsgata 47, plan 3.
  • Har 15 vårdplatser.
  • Alla rum är separata med eget badrum och med sovplats för partner eller annan närstående.
  • Hur länge patienterna stannar kommer att variera, ambitionen är att alla som lämnar ska känna sig trygga med att åka hem.
  • Mamman får alla måltider här, medan partner får frukost. På avdelning finns kök med kyl, frys och mikrovågsugnar.
  • Den nya avdelningen är barnmorskeledd, och förutom barnmorskor arbetar här undersköterskor och barnsjuksköterskor.
  • BB familj i sin ordinarie form stängde i Malmö 2010. Därefter fanns det under ett par år möjlighet för partner att stanna kvar, men verksamheten var begränsad, och det fanns inte fullständig bemanning på nätterna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>