Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Snorkel lanserar ny webbfunktion mot psykisk ohälsa

Snorkel lanserar ny webbfunktion mot psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

Via webbsidan Snorkel kan barn, ungdomar och föräldrar få lättillgänglig egenvård vid psykisk ohälsa.

Snorkel lanserar ny webbfunktion mot psykisk ohälsa 3Sedan starten 2005 har sidan kompletterats med en app med övningar och information som kan användas i krissituationer.

Nu lanseras en interaktiv funktion där man kan lära sig om negativt beteende, varför man exempelvis inte tränar, stannar hemma från skolan etc och hur sådana beteendemönster kan ändras.

Den nya funktionen kan liknas vid en digitaliserad beteendeanalys som underlättar för individen själv och omgivningen att förstå ett negativt beteende som kan leda till psykisk ohälsa samt hur man kan agera för att bryta sådana mönster.

– Analysen hjälper individen att förstå hur vi styrs av beslut med snabba konsekvenser och därmed inte når långsiktiga mål. Tillgängligheten, att man kan gå in när som helst via mobiltelefon, dator eller surfplatta, gör att funktionen kan bli ett viktigt verktyg vid psykisk ohälsa, säger Maria Torsner, utvecklingsledare inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Akademiska sjukhuset.

Webbsidan Snorkel är ett samarbete mellan kommun och region (barn-och ungdomspsykiatrin) i Uppsala län. Den riktar sig direkt till barn/ungdomar och deras föräldrar, men även till personal inom exempelvis psykiatri, socialtjänst och elevhälsan. Främsta syftet är förbättra det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa hos barn/ungdomar och att ge hjälp till självhjälp.

Via den nya funktionen på www.snorkel.se kan man nu göra en egen beteendeanalys baserad på olika händelsekedjor.

Verktyget är uppbyggt för stegvis lärande, med förklaringar och förtydliganden i varje steg. Man kan också träna med hjälp av färdiga alternativ, för att maximera möjligheten att se, lära och förstå.

– Användaren får ökad förståelse för sin sårbarhet, hur den påverkar personen men också hjälp att planera för att förebygga den, förklarar Maria Torsner.

Som exempel nämner hon triggande risksituationer och riskfaktorer, situationer som sätter igång negativt beteende (undvikanden, droger/alkohol, självdestruktivt beteende, bråk/konflikter med mera). Det tydliggörs hur man fastnar i negativa tankar och onda cirklar som orsakar och vidmakthåller psykisk ohälsa.

– Till syvende och sist handlar det om att se och lära sig förstå sina känslor, kroppsreaktioner, och tankar samt hur de påverkar en. Det hjälper en att tydligare se vad man själv behöver träna på att förändra eller acceptera. Ökad förståelse gör en bättre förberedd inför svåra situationer, starka känslor och/eller negativa tankar, avrundar hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>