NY SVENSK UPPFINNING HJÄLPER MOT RYGG- OCH NACKVÄRK
Hem NYHETERFORSKNING Staffan Smeds ny uppfinning hjälper mot rygg- och nackvärk

Staffan Smeds ny uppfinning hjälper mot rygg- och nackvärk

Publicerat av: Redaktionen

En klinisk studie vid Linköpings Universitet visar att ett tangentbord i rörelse minskar risken för belastningsskador i nacke och axlar.

Genom att med rörelse aktivera muskler i nacke, axlar och armar, visade studien en signifikant minskad smärta.

Professor emeritus, Staffan Smeds är uppfinnaren bakom det rörliga tangentbordet, DynaDesk. Den kliniska studien  genomfördes under ledning av Bijar Ghafouri, professor i smärtbiokemi.

Professor Staffan Smeds är uppfinnaren av det rörliga datorbordet, DynaDesk.

Professor Staffan Smeds uppfinning är en enhet som monteras i användarens skrivbord, som gör att tangentbordet rör sig lugnt och skönt i ett bestämt mönster. Förklaringen till de positiva effekterna av DynaDesk är att rörelsen ger en ändring inom en muskel, så att de stimulerade delarna av muskelvävnaden får ”vilopauser”.

– Variationen av de maximalt aktiverade muskelfibrerna, som DynaDesk-rörelserna ger, är en trolig förklaring till de positiva effekter som observerats bland studiedeltagarna, säger professor Staffan Smeds.

Vid en vanlig position framför datorn använder vi cirka 8 procent av musklerna i nacke och axlar och armar. Genom DynaDesk-rörelsen flyttas dessa inom muskeln. Eftersom musklerna är i ständig rörelse, ökar blodcirkulationen och vi får en bättre arbetsställning. Axlar och armar rör sig per automatik utan att man tänker på det.

Studien visade på signifikanta skillnader. Rörligheten blev betydligt bättre och deltagarna upplevde en tydlig minskad värk i nacke och axlar vid användning av DynaDesk. Den upplevda smärtan hos deltagarna sjönk från 5 till 3 och styrkan i axlarna blev bättre.
– Smärtkänsligheten i trapeziusmuskeln (kappmuskeln) blev dessutom signifikant lägre, säger professor Bijar Ghafouri. Utöver dessa resultat ökade även produktiviteten hos deltagarna.
En av deltagarna i studien var Catharina Linderoth, som tyckte det var spännande att testa ett rörligt tangentbord. Hon kunde både arbeta längre och mådde dessutom bättre. Hennes besvär i nacke och axlar minskade.

DynaDesk är en svensk uppfinning, utvecklad och tillverkad i Sverige. Studien, med dess tydliga och positiva resultat är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research and Public Health.

Studien av DynaDesk:

Den kliniska och biokemiska undersökningen av datorarbete genomfördes på både statiska och mobila tangentbord.  Studien gjordes vid Pain and Rehabilitation Center, Department of Health, Medicine and Caring Sciences vid Linköpings Universitet. En mikrodialys utfördes i trapeziusmuskeln. Även styrka, smärttröskel samt rörlighet mättes hos deltagarna.

NY SVENSK UPPFINNING HJÄLPER MOT RYGG- OCH NACKVÄRK

Staffan Smeds

Resultat efter 4 veckors användning av DynaDesk: signifikant förbättring i rapporterad nacksmärta, ökad livskvalitet samt minskad psykologisk ångest. Resultatet visar att datorarbete vid ett kontinuerligt rörligt tangentbord kan minska risken för upprepade belastningsskador i nacke, axlar och armar. Se studie https://www.youtube.com/watch?v=9l-KKVdrOk8

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>