Stort intresse för utbildning som ger barnskötare rätt behörighet
Hem TEKNIK Stort intresse för utbildning som ger barnskötare rätt behörighet

Stort intresse för utbildning som ger barnskötare rätt behörighet

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med Hermods, har AcadeMedias förskolor tagit fram en distansutbildning som ska göra outbildade barnskötare behöriga på bara sex månader. Nu har utbildningen startat och intresset för att gå den har varit stort.

Stort intresse för utbildning som ger barnskötare rätt behörighet 2– Det är uppenbart att det finns en stor efterfrågan på den här typen av utbildningar och det känns väldigt kul att vi äntligen är igång, säger Sara Lindberg, kvalitetschef för AcadeMedias förskolor.

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska uppgifter där grunden utgörs av ett flertal webbinarier. Deltagarna möter legitimerade lärare som jobbar utifrån Skolverkets krav på betygsättning. Det enda förkunskapskravet är att deltagarna ska ha arbetslivserfarenhet som gör att de kan koppla de teoretiska delarna av utbildningen till vardagsnära praktik.

Tillgängliga och flexibla utbildningar

Mathias Skalmstad, verksamhetschef för Hermods företagsutbildningar, berättar mer om upplägget.

– Eftersom deltagarna på utbildningen är utspridda över hela Sverige passar Hermods erfarenhet och kompetens inom distansutbildningar perfekt. Vår digitala plattform Novo gör att deltagarna alltid har sin utbildning tillgänglig. De kan göra sina uppgifter och kommunicera med sin lärare när som helst. Även webbinarierna spelas in och finns tillgängliga i efterhand för den som kanske vill repetera olika moment, säger han.

– Det känns naturligtvis väldigt bra att vi kan samarbeta med Pysslingen och Vittra och stötta dem i deras arbete med kompetensutveckling. Jag är säker på att vi tillsammans kan utveckla både den här och andra utbildningar framöver, säger Mathias Skalmstad.

Viktigt med rätt kompetens

Jenny Larsson är förskolechef inom Pysslingen Förskolor i Stockholmsregionen. Hon menar att utbildningen är efterlängtad.

– Att anställa barnskötare är inte helt enkelt eftersom efterfrågan på behöriga barnskötare är stor. Därför anställer vi ibland kandidater som i övrigt är rätt personer, och som kanske har utbildning och erfarenhet från andra yrken där möten mellan människor är den viktigaste delen. För mig som förskolechef känns det därför jättebra att fem av mina medarbetare nu har påbörjat den här utbildningen till barnskötare, säger hon.

– Behörighet är viktigt i alla yrken och naturligtvis även i förskolan som ju är en egen skolform som följer en egen läroplan. I den står det bland annat att medarbetarna i barngrupperna ska ha rätt kompetens. Den här utbildningen leder både till kompetenshöjning för individen och till utveckling av verksamheten, säger Jenny Larsson.

”Det känns väldigt roligt”

En av de barnskötare som ska gå utbildningen är Caroline Bernhardsson som jobbar på förskolan Söderkulla, som ingår i Pysslingen Förskolor. Hon är utbildad kock i grunden men för ett år sedan valde hon att byta yrkesbana.

– Det var helt rätt val och tack vare den här utbildningen får jag komplettera mina kunskaper och knyta ihop teori och praktik, vilket känns väldigt roligt. Jag ser framför allt fram emot att få mer teoretisk kunskap som innebär att jag kan göra ett bättre jobb i vardagen, säger hon.

I samband med att förskolan blev en egen skolform 2010 höjdes kraven på behörighet. Därför är den här satsningen viktig, menar Sara Lindberg.

– Vi vill kunna erbjuda en lättillgänglig och verksamhetsanpassad utbildning så att fler kan bli behöriga. Att utbildningen känns som en integrerad del av barnskötarnas arbete är viktigt. Vi räknar med att runt 100 barnskötare som idag är outbildade kommer att vara behöriga i februari 2018. Intresset har varit stort, så det mesta pekar mot att vi kör vidare med fler utbildningsstarter framöver, säger hon.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>