Varför kan jag inte somna
Hem HÄLSA Svårt att somna på natten

Svårt att somna på natten

Publicerat av: Redaktionen

Våra hormoner styr mycket av det som händer i våra kroppar och två av dem är helt avgörande för vår dygnsrytm.

Hormonerna kortisol och melatonin finns naturligt i våra kroppar, där kortisol är aktivt under dagen och melatonin när vi sover.

Har vi för höga kortisolnivåer när det är dags att sova är det svårt att varva ner.

För att få en bra dygnsrytm måste samspelet mellan de två hormonerna fungera. Stresshormonet kortisol behöver du för att aktivera kroppen och hjärnan. Under din första vakna timme frisätter kroppen extra mycket kortisol för att sätta igång hjärnan och få fart på kroppen. Sedan fortsätter produktionen under dagen, men avtar på kvällen.

Då startar frisättningen av sömnhormonet melatonin, som talar om för kroppen att det är dags att vila för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig. Frisättningen av melatonin får dig att koppla av och förbereda dig för sömn.

Svårt att somna

Är du stressad ökar kortisolnivån i kroppen och då kan inte kroppen varva ner eftersom frisättningen av melatonin inte kommer igång. Det gör att du får problem med att somna och att du lättare vaknar på natten.

Varför kan jag inte somna

Har vi för höga kortisolnivåer när det är dags att sova är det svårt att varva ner. Foto: iStock

Stoppar stresshormonet

Ett tyngdtäcke ger ett behagligt tryck mot kroppen som får dig att koppla av. Det gör att hjärnan skickar ut signaler om att minska utsöndringen av kortisol samtidigt som frisättningen av melatonin ökar. Det gör också att nivåerna av må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin ökar vilket även det påverkar din sömn positivt.

Prova i 30 nätter

CURA of Sweden erbjuder nu alla nya kunder en nöjd-kund-garanti. Du kan prova ditt CURA-täcke hemma och om du mot förmodan känner att täcket inte ger dig en bättre sömn efter 30 nätter kan du antingen byta ut det mot ett annat täcke eller få pengarna tillbaka.

– På CURA strävar vi efter att hjälpa människor att få en hälsosammare sömn, säger Filip Andersson, produktutvecklingschef på CURA of Sweden. Sedan lanseringen 2017 har över en halv miljon människor känt skillnaden med våra tyngdtäcken – en bättre sömn och en mer aktiv vardag. Med vår nöjd-kund-garanti vill vi ge fler människor möjlighet till en hälsosammare sömn.

Ger dig tid att prova täcket

Enligt CURA:s användarundersökningar upplever 9 av 10 att de somnar snabbare, får en bättre nattsömn och vaknar piggare nästa dag. Därför vill CURA ge fler människor chansen att prova tyngdtäcket hemma under en längre tid med nöjd-kund-garantin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>