Betydelsefulla regulatoriska steg har tagits för den medicinska cannabisindustrin.
Nu söker Svenska Verde investerare för att genomföra en större klinisk studie för patienter med MS eller långvarig smärta.
Cannabis som medicin har länge varit ett kontroversiellt område. Mycket forskning har publicerats, men politik och värderingar har färgat debatten. I början på förra året ändrade FN:s narkotikakommission sin klassificering från ”Substanser utan särskild medicinsk nytta” till den nya klassen ”Mindre farlig drog”. Detta låter kanske som en liten förskjutning, men för branschen är skillnaden att det går att kliniskt pröva och lansera läkemedel med cannabisbaserade substanser.
– Ja, för oss gör det en stor skillnad, nu får vi möjlighet att göra det vi planerat under lång tid och äntligen kunna hjälpa patienter med svår smärta, säger Peter Dolving.
Den första produkten är en medicinteknisk spray innehållande generisk THC och CBD. Skillnaden för patienten mot många existerande produkter på marknaden är ett mildare medium, som det kallas, det vill säga ingen ethanol som patienter kan upplevas som obehagligt, utan istället ett lipidbaserat medium.
Sprayen heter Verduo och kan användas som symptomlindring hos vuxna patienter med måttlig till svår spasticitet som följd av multipel scleros, MS, och som inte svarat tillfredställande på annan antispastisk medicinering, om den direkt ger signifikant klinisk förbättring som respons på medicinering. Medicinen förskrivs även för svår neuropatisk smärta.
Svenska Verde sätter nu upp sin första kliniska fas 1-studie 2022 tillsammans med nederländska Ofinext, med regulatoriskt stöd av de svenska forskningsbolagen SDS Life science och SDS Medteq. Planen är att därefter lansera den godkända produkten på den tyska marknaden och sedan i Storbritannien och Spanien.
Företaget grundades av Peter Dolving och Louise Andreasson 2013. Denna vår genomför Svenska Verde en riktad emission med målet att ta in sammanlagt 7,5 miljoner svenska kronor.