Kartläggning: Stora regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Kartläggning: Stora Sveriges regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer

Kartläggning: Stora Sveriges regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer

Publicerat av: Redaktionen

Socialstyrelsen rekommenderade 2014 Sveriges regioner att kalla personer 60-74 år till screening för tjock- och ändtarmscancer.

Men Cancerfondens kartläggning visar på stora regionala skillnader – Stockholm och Gotland skickade ut de första kallelserna redan 2009, jämfört med majoriteten av regionerna som börjat kalla de första åldersgrupperna mer än 10 år senare.

Varje år drabbas cirka 7 000 personer av tjock- och ändtarmscancer i Sverige.

Det är den cancerform som orsakar fjärde flest cancerrelaterade dödsfall i landet. Om upptäckten sker tidigt genom screening av alla män och kvinnor i åldern 60-74 år skulle omkring 300 liv kunna räddas årligen. Förutom att färre avlider skulle det även innebära att färre patienter drabbas av allvarlig sjukdom och onödigt lidande. Redan 2014 rekommenderade därför Socialstyrelsen samtliga regioner att kalla personer 60-74 år till screening vartannat år. Men Cancerfondens kartläggning visar på ett långsamt införande och stora regionala skillnader.

– Det är oacceptabelt att möjligheten till tarmcancerscreening skiljer sig åt i olika delar av landet när vi vet hur centralt det är för att upptäcka cancer och sätta in behandling i tid. Att vi har så stora regionala skillnader trots att Socialstyrelsens rekommendation kom 2014, kan inte ses som annat än ett misslyckande, säger Ulrica Sundholm, chef för kunskap och stöd på Cancerfonden

14 års skillnad i genomförande

Det är upp till varje enskild region att se till att screeningprogrammen genomförs. Enligt Cancerfondens kartläggning är det bara Stockholm och Gotland som varit igång med screening av de första åldersgrupperna för tarmcancer innan eller sedan Socialstyrelsens rekommendation 2014. Resterande regioner har av olika skäl börjat kalla vissa åldersgrupper, men inte alla, som tidigast sju år efter Socialstyrelsens rekommendation.

Det tar dessutom olika lång tid för regionerna från att de börjar införa screeningprogrammet till att de har kapacitet att kalla samtliga i den rekommenderade åldersgruppen. De regioner som är snabbast på att nå full kapacitet är bland annat Dalarna (2021-2024), Gävleborg (2022-2025) och Västerbotten (2022-2025). I Västra Götaland kommer screeningprogrammet vara utbyggt först 2028, enligt tillgängliga uppgifter. Det innebär att det kommer ha tagit hela 14 år från det att Socialstyrelsen rekommenderade alla regioner att införa programmet 2014 till att det blir verklighet i hela Sverige.

Kartläggning: Stora regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer

– Det är glädjande att många regioner nu äntligen är igång, det kommer både rädda liv och minska personligt lidande. Men det måste finnas förutsättningar att mycket snabbare införa nya screeningprogram och följa rekommendationer som kommer framöver. Menar våra beslutsfattare allvar med en jämlik cancervård anser vi att man måste ta ett nationellt ansvar för att de nationella screeningprogrammen införs och efterlevs på samma villkor i hela landet. Istället för som nu, när det är upp till varje enskild region, säger Ulrica Sundholm.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>