TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen
Hem HÄLSA TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen

TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen

Publicerat av: Redaktionen

Vi har alla till och från upplevt smärta i olika former och många av oss har säkerligen även kommit i ett läge där vi tagit någon form av smärtdämpande medicin mot denna smärta.

TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen 1

TENS

Trots att medicinen många gånger hjälper till att minska smärtan så finns det tillfällen där det i olika stor utsträckning är mer lämpligt att använda alternativa lösningar. Ett sådant tillfälle är under förlossningens olika faser och en av de alternativa lösningarna kallas TENS.

Biverkningsfri behandling

TENS står för Transkutan Elektrisk Nervstimulering och är en biverkningsfri behandling vid både långvarig och mer tillfällig smärta av i princip alla slag. Just biverkningsfri är en av nyckelorden när vi pratar TENS då tekniken, till skillnad från många olika kemiska/medicinska preparat som har till uppgift att blockera delar av kroppens naturliga funktionalitet, arbetar tillsammans med kroppens egna system för att lindra smärta.

TENS fungerar på så sätt att elektroder placeras på huden där du har ont. Dessa elektroder är kopplade till en TENS-stimulator som skickar ut impulser. Impulserna gör, lite förenklat, att muskeln börjar arbeta och kroppens egna morfinliknande ämnen, endorfiner, frisätts. Endorfinerna kommer sedan att helt eller delvis lindra smärtan.

Du kan använda TENS vid både vid mer akuta och långvariga smärttillstånd och lösningen är extra effektiv när smärtan har sitt ursprung i leder, skelett, muskler, hud, eller kopplat till nervsystemet. I princip samtliga av dessa delar inträffar just under förlossningsfasen och foglossningen.

När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Bäckenet behöver vidga sig under förlossningen för att släppa igenom barnet, en process som påverkar såväl leder, skelett och muskler men även huden som tänjs ut och nervsystemet som delvis kan komma i kläm allt eftersom barnet blir större och trycker på. Detta blir många gånger extra påtagligt om det är din första graviditet eller om du haft mycket smärtor någon gång tidigare.

Samtidigt är du kanske, som de flesta andra, tveksam till att ta smärtstillande mediciner då de riskerar att påverka barnet. Eller så kanske du tillhör den grupp som av olika andra anledningar inte kan eller får ta olika former av medicin. I dessa lägen är TENS lösningen på problemet.

TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen 2

TENS-plattor

Två varianter av lindring

Smärtlindring med TENS kan ske på två sätt;

  • Det ena sättet är att blockera smärtan i området där du har ont. Det sker med högfrekvent stimulering där elektroder placeras så nära inpå den plats den värsta smärtan upplevs.
  • Det andra sättet är att aktivera så att kroppens eget system för att lindra smärtan förstärks. Detta sker oftast med lågfrekvent stimulering vilket gör att fler endorfiner frigörs i kroppen. Endorfiner är hormoner som finns i kroppen och som lindrar smärta vilket ger en mer helhetlig lindring.

Det två olika lösningarna kan såklart även kombineras och alterneras helt baserad på de unika behov som just du upplever och många använder exempelvis en lågfrekvent stimulering mer generellt men växlar sedan över till en högfrekvent stimulering när smärtan blir mer påtaglig och kroppsspecifik.

Det finns idag ett stort antal olika TENS lösningar vilket många kan vara väldigt komplexa att använda. Men att smärtlindringen ska bli så effektivt och lättanvänd som möjligt så krävs så klart att den TENS apparat som ska användas är optimerad för just detta unika scenario som förlossningen är.

CEFAR FEMINA är en behändig och enkel TENS apparat som har utvecklats i Sverige tillsammans med läkare och barnmorskor. Apparaten är förinställd och kablarna är kopplade vilket gör lösningen mycket enkel att använda och helt utan biverkningar och risk för ”felaktig” anslutning eller inställning.

Snabb och enkel hyrlösning

TENS – säker smärtlindring före, under och efter förlossningen 3

Mathias Olsson, VD, IJMO AB

Att köpa en TENS kan vara både krångligt när det gäller att hitta rätt modell men även dyrt då enheten många gånger bara används under en begränsad tid och sedan blir liggande. Det är utifrån denna tanke som IJMO AB tagit fram konceptet med Hyr TENS, https://hyrtens.se/ där varje del av processens förenklas, allt för att alla direkt ska kunna dra full nytta av tekniken utan att behöva ha någon förkunskap.

  • Vi har utgått ifrån den gravida kvinnans behov när vi utvecklade hyrtens.se. De flesta som hyr inför en förlossning har aldrig sett en TENS apparat tidigare och kommer använda den 2–3 gånger inklusive under förlossningen och sedan aldrig mer eller om man ska föda ett barn till flera år senare. Vår uppgift är då att göra allt kring TENS så enkelt som möjligt. Allt från att boka den online till fraktlösning, bra instruktioner, vi kopplar ihop tens/sladdar/elektroder och märker även upp elektroderna så att kunden lätt bara tittar på instruktionen – fäster elektroderna – trycker start – så är man igång, berättar Mathias Olsson, VD, IJMO AB.

På företagets webbsida så kan du enkelt hyra ett komplett TENS paket vilket innehåller en TENS apparat inklusive handomkopplare som gör att du snabbt kan ändra styrka under värkarna, 4 självhäftande uppmärkta elektroder, tydliga Illustrerade Instruktionskort samt färdiga Tur & retur-frakthandlingar.

Hyresperioden är 14 dagar innan beräknat förlossningsdatum till 14 dagar efter beräknad förlossning. Skulle du gå över tiden så är det inget problem. Du behöver bara mejla företaget så förlängs hyresperioden med upp till 10 dagar utan extra kostnad. Den totala kostanden för detta är enbart 590 kronor.

Minskad kontakt under Covid-19

I takt med att Covid-19 har spridits och allt fler undviker att gå ut eller befinna sig på platser med allt många personer så har även IJMO AB sett ett förändrat mönster sett till statistiken gällande uthyra enheter där allt fler väljer denna lösning, en trend som även går att skönja inom flera branscher. Och trots att det självklart är enormt trist med alla de negativa effekter som Covid-19 har medfört så är detta helt klart en liten ljusglimt då alla som behöver via denna lösning faktiskt kan få hjälp, i sitt hem, när de behöver den.

  • De senaste veckorna har vi haft en kraftig ökning i antalet uthyrda apparater. Vår lilla analys är att detta beror på Covid-19. Kunder kommer till oss istället för att hyra av en Naprapat eller gå till en hjälpmedelscentral, berätta Mathias.

För mer information och hyra av TENS, besök; https://hyrtens.se/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>