Testa ditt blodsocker gratis i samband med Världsdiabetesdagen
Hem HÄLSA Testa ditt blodsocker gratis i samband med Världsdiabetesdagen

Testa ditt blodsocker gratis i samband med Världsdiabetesdagen

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Världsdiabetesdagen den 14 november kommer Diabetes Wellness Sverige åter igen ha gratis blodsockerkoll i samarbete med Apoteket.

Testa ditt blodsocker gratis i samband med Världsdiabetesdagen 2Denna gång är det nio apotek från Sundsvall i norr till Malmö i söder där du kommer att ha möjlighet att testa ditt blodsocker gratis under onsdagen den 14 november.

Diabetes är en av de stora folksjukdomarna som växer rekordartat, där diabetes typ 2 ökar mest. En av tio är i dag omedveten om att de har diabetes. I Sverige beräknas över 600 000 personer ha diabetes år 2030 om inte utvecklingen bryts. Under Världsdiabetsdagen kommer Diabetes Wellness Sverige åter igen samarbeta med Apoteket.

Så den 14 november är det nio apotek från Sundsvall i norr till Malmö i söder som erbjuder gratis blodsockerkoll i samband med Världshälsodagen. Bland de som tidigare har testat sig i vårt samarbete med Apoteket så visade 5 % att de hade pre-diabetes eller utvecklad diabetes.

– Genom att erbjuda kostnadsfri blodsockerkoll på utvalda apotek i samarbete med Diabetes Wellness Sverige kan vi fånga upp personer som ligger i riskzonen för diabetes typ 2. Vi kan ge råd om vad man kan göra för att minska risken för att drabbas av sjukdomen eller hänvisa till sjukvården om det skulle behövas. Många uppskattar möjligheten att kunna göra olika tjänster och tester på våra apotek och för oss är det ett sätt att göra det enklare att för kunderna att hålla koll på sin hälsa, säger Sanna Lindelöf, Sortimentskoordinator och Projektledare på Apoteket.

I dag är det många som har förhöjt blodsocker utan att veta om det.

Att konstant ha för högt blodsocker är skadligt för kroppen och innebär en risk att utveckla diabetes. Genom att förändra kost- och motionsvanor går det att minska risken för diabetes typ 2. Ju tidigare det upptäcks, desto tidigare kan man åtgärda det samt minska risken för sjukdomen. Syftet med blodsockertesterna är att hjälpa människor att i tidigt skede upptäcka att de eventuellt har diabetes eller om de ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen.

– Vi vill öka medvetenheten om diabetes och kunna hjälpa personer som eventuellt ligger i riskzonen genom att sprida information om hur man kan förebygga att få diabetes typ 2 genom att leva ett sundare liv gällande kost, vikt och motion. Det är viktigt att lyfta upp folksjukdomen diabetes som ökar världen över, där många personer i dag går med för höga blodsockervärden utan att vara medvetna om det. Risken att insjukna i diabetes typ 2 ökar också ju äldre du blir, säger Ann Fogelberg, PR- och Pressansvarig på Diabetes Wellness Sverige.

Sjuksköterskorna som kommer att vara på plats på Apoteket kan fånga upp kunder som ligger i riskzonen och hänvisa dem till vården om det behövs. De kan också ge råd om goda kost- och levnadsvanor.

På följande apotek har du möjlighet att testa dig gratis kl 10-15 onsdagen den 14 november:

Apoteket Kista, Kista Galleria, entré G, Kista
Apoteket Hjorten, Stora gatan 34, Västerås
Apoteket Stenbocken, Viksjöplan 47, Järfälla
Apoteket Gripen, Storgatan 18, Sundsvall
Apoteket Måsen, Torp Köpcentrum, Uddevalla
Apoteket Sparvugglan, Brandbergens Centrum, Haninge
Apoteket Marieberg, Mariebergs Centrum, Örebro
Apoteket Triangeln, Södra Förstadsgatan 42, Malmö
Apoteket S:t Ragnhild, Storgatan 4-6 (Kringlan Galleri), Södertälje
Det är dock viktigt att inte äta eller dricka något en timme före mätning. Vatten går dock bra att dricka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>