Xerum blev nationellt kända för sitt egenprovtagningskit och ett av världens mest känsliga antikroppstest under Covidpandemin.
Nu är Umeåföretaget nominerat till MedTech4Health Innovation Award.
Xerum AB är ett avknoppningsbolag från Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå Universitet. Bolaget, som får affärsstöd av Umeå Biotech Incubator, grundades 2020 av docent Mattias Forsell, docent Johan Normark specialistläkare inom infektionssjukdomar, samt biomedicinska anlytikern Julia Wigren Byström. Xerum har utvecklat en känslig metodik för analys av SARS-CoV-2 antikroppar i kapillärt blod och serum. Under pandemin har antikroppstestet använts för egenprovtagning i Region Västerbotten och företaget har flertalet gånger utfört antikroppstestning i nationella undersökningar, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten (FHM). I dag används produkten bland annat av FHM för att planera när vaccindoser ska rekommenderas till riskgrupper.
Nu uppmärksammas Xerum (som nu tittar på andra typer av antikroppstester där det finns ett behov av egenprovtagning) igen då företaget är en av tre nominerade till MedTech4Health Innovation Award. Priset uppmärksammar goda förebilder när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen.
– Det känns jätteroligt att bli nominerade till utmärkelsen. Det är extra roligt att det är ett pris med fokus på patientnytta, för det är något vi verkligen brinner för, säger Xerums vd, Julia Wigren Byström.
Vinnarna prisas den 23 maj, kl 16.00, på Nordens ledande e-hälsomöte Vitalis på Svenska Mässan, Göteborg. Nytt för i år är också att juryn också utser ett Patientens Pris till det projekt av samtliga nomineringar som bedöms göra störst nytta för patient, brukare och medborgare.
Övriga nominerade till MedTech4Health Innovation Award:
Tobias Granberg, sektionschef Medicinsk enhet Neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset, som tillsammans med partners utvecklat ett AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter vid MR-undersökningar.
Stig Steen, tidigare professor och överläkare, samt Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet, har utvecklat en transportbox för hjärtan inför transplantationer.