Hem NYHETERCANCERVÅRD Uppföljningsenhet för barncancer startar i Sydöstra sjukvårdsregionen

Uppföljningsenhet för barncancer startar i Sydöstra sjukvårdsregionen

Publicerat av: Redaktionen

​Våren 2021 kommer en uppföljningsenhet för barncancer att startas i Sydöstra sjukvårdsregionen.

Uppföljningsenhet för barncancer startar i Sydöstra sjukvårdsregionen 3Målgruppen är vuxna som haft cancer som barn och fokus ligger på övergången från barn- till vuxenvård och en trygg och aktiv överlämning. Uppföljningsenheten kommer att vara placerad vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Kampen mot barncancer och dess konsekvenser är en högt prioriterad fråga för oss. Region Östergötland har idag en canceruppföljning som inte har varit samlad hos en specifik uppföljningsenhet. Det är något som har varit efterfrågat av de berörda patienterna, så därför känns det väldigt bra att vi nu har möjlighet att starta en uppföljningsenhet, säger Torbjörn Holmqvist (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Östergötland.

Projektet genomförs på uppdrag av Regionalt cancercentrum sydöst och omfattar hela den sydöstra sjukvårdsregionen. Verksamheten ingår i den statliga satsningen inom barncancerområdet. Dessutom har hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland beslutat att avsätta tre miljoner kronor årligen till uppföljningsenheten. En projektorganisation bestående av olika professioner från Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland har nu påbörjat arbetet.

– Vi är igång med planeringen och det känns mycket bra, säger projektledaren Christina Johansson, vårdutvecklare i Region Östergötland. Målet är att vi ska erbjuda en uppföljning för att skapa jämlik vård oavsett var man fått sin behandling. Vi börjar med att kartlägga vilka patienter det rör sig om, något som vi ska bli färdiga med innan sommaren. Sedan planerar vi en kontakt med dessa patienter för att få en bild av eventuellt behov av uppföljning och stöd.

Behovet av uppföljning ökar

Det finns sex barnonkologiska centrum i Sverige: i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. Ny statistik visar att överlevnaden i barncancer är cirka 85 procent. När barnet är under 18 år omfattas hen av den barnonkologiska sjukvården. Långtidsuppföljning är en viktig del av vårdkedjan och fler insatser behövs för att minimera eller fördröja negativa effekter av cancersjukdom och behandling.

– Allt fler överlever eller lever längre med cancersjukdom och med det blir behovet av uppföljning större. I vår kartläggning arbetar vi med åldersgruppen 18-45 år för att få fram de patienter som vi sedan kan kalla. De får komma på ett besök, vi undersöker dem och gör dem uppmärksamma på eventuella symptom de bör vara observanta på. De blir då medvetna om att enheten finns och hur man kommer i kontakt med den, säger Christina Johansson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>