En miss på Försäkringskassan har lett till att även personer utan cancer fått förfrågan om att delta i en enkät om hur de blivit bemötta av Försäkringskassan och vården.
Studien utförs av forskare på Högskolan på uppdrag av Försäkringskassan och genomförs för att förbättra cancervården.
För cirka ett och ett halvt år sedan påbörjade två forskare vid Högskolan Kristianstad, på uppdrag av Samordningsförbundet Skåne Nordost, Försäkringskassan och Cancerrehabiliteringsmottagningen i Kristianstad, en utvärdering vars resultat skulle bidra till att förbättra bemötandet av personer med cancer. Det man ville ha svar på var hur patienterna blivit bemötta av såväl Försäkringskassan som Cancerrehabiliteringsmottagningen och vilka rehabiliteringsmöjligheter de erbjudits. Efter ett godkännande i Etikprövningsnämnden i Lund och en sekretessprövning hos Försäkringskassan fick forskarna tillgång till namn och adress, och då till patienter som haft cancer.
Den delstudie som nu pågår vänder sig till personer med cancer från Blekinge. I SVT Nyheter Blekinges inslag bad områdeschefen för Försäkringskassan i Skåne Nordost och Blekinge om ursäkt och förklarade att det har blivit fel i gallringen när de plockade ut kontaktuppgifterna, så att forskarna fick namn och adress även till patienter som till exempel haft godartad tumör. Av de 130 personer som fick ett utskick med förfrågan om att vara med i forskarnas studie var det sammanlagt 40 som aldrig haft diagnostiserad cancer.
– Vi har fått ett register med enbart namn och adress, och utgått från att det är rätt. Ingen har velat illa och det är ett beklagligt misstag som begåtts. Vi har redan skickat ut ett brev med en ursäkt till alla drabbade, säger Pernilla Garmy, universitetslektor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
– Det finns stort behov av rehabilitering efter en cancerbehandling och denna utvärdering har Försäkringskassan önskat för att fortsätta utveckla sitt arbete och för att kunna erbjuda individuellt stöd till personer med cancer, fortsätter Pernilla Garmy.
– Vårt uppdrag var att utvärdera hur personerna uppfattade bemötandet från Försäkringskassan och vilket stöd de ansåg att de fått. Resultatet ska ligga till grund för förbättringar för personer med cancer och vår förhoppning är att det inträffade inte avskräckt någon från att svara, säger Liselotte Jakobsson, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.