Vaccintransport kräver säker utrustning
Hem TEKNIKSÄKERHET Vaccintransport kräver säker utrustning

Vaccintransport kräver säker utrustning

Publicerat av: Redaktionen

Coronapandemin har också visat hur viktigt det är med effektiv och pålitlig kylutrustning för att förvara och transportera vaccin som kräver låga temperaturer.

Vissa vacciner måste förvaras kallare än -70°. Det är alltså inte vanliga frysskåp det handlar om.

Bland annat ställs andra krav på det köldmedium som används, som också kan vara mer brandfarligt än i en vanlig frys. Elsäkerheten måste också vara hög. Därför finns det en särskild säkerhetsstandard för sådana frysar för vaccin, andra läkemedel och annat som behöver hållas särskilt kallt. Eftersom den är en IEC-standard används den i länder världen över. Den är också kopplad till ett globalt certifieringssystem kallat IECEE, som gör att en provning av säkerheten med godkännande i ett land också kan gälla i andra länder.

Standarden, med beteckningen IEC 61010-2-011, är fastställd i Sverige som SS‑EN 61010‑2‑011. Genom europeiskt samarbete inom organisationen CENELEC är den även europeisk standard, EN. Därför är den införd i 34 europeiska länder utan någon nationell ändring – alltså även i t ex Norge och Nordmakedonien. Se preview här på de inledande avsnitten av SS-EN 61010-2-011.

I standardserien IEC 61010 finns olika delar med säkerhetsfordringar på olika slags utrustning för mätning, styrning och för laboratorieändamål. Dit hör t ex laboratoriecentrifuger och automatisk analysutrustning, men också styr- och reglerutrustning, som PLC-utrustning och I/O-enheter (se preview här på den delen, SS-EN-IEC 61010-2-201). Den ska, liksom de övriga särskilda delarna användas tillsammans med den allmänna delen SS-EN 61010-1 (se preview här).

Det pågår en uppdatering av standarden för laboratoriekylar, eftersom flera länder håller på att införa nya krav på brännbara kylmedier. Det sker i internationellt samarbete inom IEC, som är en av de äldsta internationella organisationerna som finns och där SEK Svensk Elstandard sedan 1907 är den svenska medlemmen. Fler svenska företag som arbetar med sådana här produkter är välkomna att delta i arbetet, för att påverka resultatet eller bara för att hålla sig informerade. Det sker i den tekniska kommittén SEK TK 66.

Några andra aktuella områden inom IEC, CENELEC och SEK Svensk Elstandard är t ex medicinteknikvälfärdsteknik och industriautomation. Den som inte deltar i arbetet, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e‑Standard.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>