Vad innebär det att våga bry sig?
Hem HÄLSA Vad innebär det att våga bry sig?

Vad innebär det att våga bry sig?

Publicerat av: Redaktionen

Nu inleder Mimer sin satsning ¨Våga bry dig¨ som handlar om att våga visa omtanke och medmänsklighet i våra hus och stadsdelar.

Vi vill förmedla kunskap kring hur medarbetare och grannar kan agera när oro finns för att någon far illa.

Detta sker genom information i våra trapphus, tvättstugor, hemsida och filmer på sociala medier.

Våga bry dig bygger på konceptet Huskurage och sker i samverkan med Västerås stad och polisen. Våga bry dig är en viktig del i vårt trygghetsarbete.

Behöver vi arbeta med att lyfta att vi ska våga bry oss? En egen reflektion är att i och med att den digitala världen tar större plats i våra liv finns risken att vi inte ser varandra. Vi har oftare blicken i telefonen än i mötet med andra människor. Vår förmåga att se andra minskar. Vi lever i ett samhälle där kriminalitet och otrygghet är en del av vardagen och hur påverkar det oss? Att våga agera när vi ser eller hör någon fara illa kan kännas otäckt. Vi vet inte vad vi ska göra och vi kanske är rädda för vår egen säkerhets skull. Det är lätt att förstå, men tillsammans kan vi göra skillnad.

Att våga bry sig innebär att aktivt visa omtanke, intresse och medkänsla gentemot andra människor. Det handlar om att vara beredd att engagera sig i någon annans välbefinnande, att vara uppmärksam och att erbjuda hjälp, stöd eller en vänlig gest.

Att våga bry sig innebär ofta att ta ett steg utanför sin bekvämlighetszon för att erbjuda hjälp eller stöd till någon som kan vara i behov av det, även om det kan vara obekvämt eller ovant.

Att våga lyfta blicken, se vad som händer i vår närhet och ta hjälp av varandra för att våga bry oss blir bara viktigare och viktigare.

Vad innebär det att våga bry sig?

Stadsdelsutvecklare Katarina Bilberg skriver om Mimers satsning ¨Våga bry dig¨.

Vår roll som fastighetsbolag

Ensamhet och våld i nära relationer är globala utmaningar som kräver ett samlat engagemang från hela samhället. Vi som fastighetsbolag kan skapa gemensamma mötesplatser och aktiviteter för våra hyresgäster. Det kan vara allt från gemensamma trädgårdsprojekt, bokcirklar, trygghetsvandringar och gårdsfester. Genom att erbjuda möjligheter för grannar att träffas och interagera kan vi bidra till att fler grannar lär känna varandra och då kan det vara lättare att våga bry sig.

Din roll som granne

Jag vill också lyfta fram dig som granne. Du har en unik möjlighet att vara en kraft för förändring genom att våga bry dig, agera och erbjuda stöd till dem som kan vara i en utsatt position. Genom att vara uppmärksam, lyhörd och samarbetsvillig kan du som granne spela en avgörande roll i att skapa en tryggare och mer stöttande omgivning för den som behöver det som mest.

När det gäller ensamhet handlar att våga bry sig oftast inte om storslagna handlingar, utan snarare om små, vänliga gester som kan göra stor skillnad. Det kan vara att säga hej, bjuda in en granne på en kopp kaffe, att hjälpa till med små ärenden eller helt enkelt stanna till för en pratstund när du möter en granne i trapphuset. Dessa små interaktioner kan bryta isolering och skapa en känsla av gemenskap.

I vår värld, där våld i nära relation fortfarande utgör ett alltför vanligt och smärtsamt problem, spelar du som granne en ovärderlig roll i att skapa säkerhet och stöd för den som kan vara i riskzonen. Att våga bry dig som granne kan vara avgörande för att bryta tystnaden och erbjuda hjälp till den som kan vara drabbad av våld i sin närmaste omgivning.

Det kan handla om att:

  • knacka på om du uppmärksammar bråk i en lägenhet,
  • ta hjälp av grannar om du känner dig otrygg
  • och om situationen upplevs som farlig ska du alltid ringa 112.

Genom att agera går du från misstanke till omtanke om din granne, vilket kan rädda liv.

Som helhet handlar det om att skapa en atmosfär av ömsesidig respekt, förståelse och vänlighet. Genom att våga bry sig och investera lite tid och engagemang kan vi tillsammans skapa ett stödjande samhälle. Det är dessa små handlingar som verkligen kan förändra världen runt omkring oss, en människa och granne i taget. Våga bry dig och se hur det förvandlar ditt närområde till en ännu bättre plats att bo och leva på.

Så, nästa gång du möter din granne, kom ihåg att en liten vänlig gest kan göra stor skillnad. Våga bry dig!

Se gärna våra filmer med polisen, socialtjänsten och oss på Mimer på www.mimer.nu/vaga-bry-dig

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>