Så påverkar menscykeln dina fem sinnen
Hem HÄLSA Så påverkar menscykeln dina fem sinnen

Så påverkar menscykeln dina fem sinnen

Publicerat av: Redaktionen

Att hormonella förändringar under menscykeln påverkar kvinnor är känt sedan länge.

Men nu visar en studie att menstruationscykeln även kan påverka de fem sinnena; smak, doft, känsel, syn och hörsel.

Genom dessa nya insikter hoppas Intimina kunna ge kvinnor ytterligare förståelse för hur kroppen påverkas under menscykeln, samt hjälpa till med eventuella menstruationsbesvär på ett mer skräddarsytt sätt.

Så påverkar menscykeln dina fem sinnenFör många kvinnor är menstruation en del av livet som kanske inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar. Bortom de vanliga besvären som menssmärta och andra obehag, finns det en överraskande förändring som inträffar i våra sinnen. INTIMINA har undersökt samspelet mellan menstruationscykeln och de fem sinnena och det visar sig att kvinnor faktiskt även upplever sensoriska förändringar under menstruationen.

Så påverkas kvinnors sinnen i menscykelns olika faser:
Fas 1: Menstruation

Man brukar säga att menscykeln startar på mensens första dag. När din mens börjar genomgår din kropp en symfoni av oväntade förändringar som påverkar dina sinnen. Smaklökarna blir mer känsliga, 35% av undersökningsdeltagarna märker av förstärkt smak under menstruationen, vilket får dem att längta efter söta eller salta livsmedel. Chips med chokladdipp, någon? Detta är inte bara en myt; suget efter salt och sött är kroppens sätt att hantera hormonella förändringar.

Under denna fas är även luktsinnet förstärkt; även den mest subtila doften kan bli mer påtaglig, vilket påverkar 43% av kvinnorna undersökningen. Det är som om dina luktreceptorer är extra uppmärksamma under menstruationen, så njut av din favoritparfym och doftljus, eller testa eteriska oljor för att ta tillvara på denna sensoriska upplevelse.

Fas 2: Follikelfasen

När mensen avtar går man in i menscykelns andra fas – follikelfasen och kroppen förbereder sig för ägglossning. Ofta mår kvinnor väldigt bra under denna fas, många känner sig pigga och starka och det finns studier som visar att man bygger mer muskler under follikelfasen. Smak- och luktsinnet är fortfarande förstärkt under denna fas, men även känseln påverkas. Hela 76% av kvinnorna rapporterar ökad känslighet i follikelfasen, vilket gör fysisk intimitet mer njutbar. Passa på att utforska din kropp och din njutning i denna fas.

Fas 3: Ägglossning

I samband med ägglossning förstörs äggblåsan lite och detta gör att östrogennivån sjunker. Många kvinnor är känsliga för den här hormonella förändringen och kan då få en liten blödning som kallas för ägglossningsblödning. Äggblåsan omvandlas sedan till en gulkropp. Under denna fas sker ett crescendo i vår symfoni av sinnen. Smaklökarna är fortfarande i toppform, och luktsinnet fortsätter att blomstra. Synsinnet tar också en vändning under ägglossningen, en kan känna sig sexigare under denna period, kanske på grund av subtila förändringar i ansiktsutseende och kroppslukt.

Fas 4: Lutealfasen

Under lutealfasen förbereder sig kroppen återigen för menstruation, om du inte blir gravid. Gulkroppen dör och detta gör att nivåerna av både östrogen och progesteron sjunker eftersom det då inte finns någon som producerar dem och så börjar hela cykeln om. En del kvinnor kan känna av denna hormonella förändring och mår sämre i allt från ett par dagar till drygt en vecka. Smak- och luktsinnet är fortfarande något starkare, men kan börja normaliseras.

Lutealfasen är det tiden att fokusera på att vara extra snäll mot sig själv. Kanske vill man unna sig ett avslappnande bad, en massage eller en försiktig beröring, vilket låter ditt känselsinne förbli aktiverat. Under denna sista fas i menscykeln kan hörseln också påverkas. Vissa kvinnor, 26% av våra undersökningsdeltagare, rapporterar ökad emotionell känslighet, vilket gör musik och till och med tystnad mer djup och känslosam.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>