Hem NYHETERFORSKNING Välfärdsteknik ger ökad självständighet på LSS-boende i Norrköping

Välfärdsteknik ger ökad självständighet på LSS-boende i Norrköping

Publicerat av: Redaktionen

På det nyöppnade LSS-boendet Diademet i Norrköping har varje lägenhet utrustats med ett speciellt anpassat, digitalt hjälpmedel, en så kallad MEMOplanner.

Välfärdsteknik ger ökad självständighet på LSS-boende i Norrköping 3Det är ett tids- och planeringsverktyg som hjälper användaren att få ordning på vardagen. Hjälpmedlet ingår i Diademets pilotprojekt för att se hur välfärdsteknik kan hjälpa de boende att bli mer självständiga. Redan efter ett par veckors användning märktes positiva förändringar.

Den 1 november öppnade LSS-boendet Diademet som består av tolv lägenheter fördelade i två plan i det nya
bostadsområdet Björkalund. Här bor nu tolv unga vuxna, mellan 19 och 35 år, som behöver särskilt stöd dygnet runt.

I sina rum har alla en egen individuellt anpassad MEMOplanner med pekskärm, cirka 24 tum, som ser ut som en stor surfplatta.

Här visas på ett kognitivt anpassat sätt vilken dag det är, tid på dygnet och kommande aktiviteter, med tydliga påminnelser.

– Introduktionen av det här nya hjälpmedlet till de boende har gått mycket bra, säger Ewa Ogell, en av två enhetschefer.

På bara ett par veckor ser vi att flera av de som använder MEMOplanner har blivit mer självständiga. Nu vet de hela tiden vad som ska hända och vad de ska göra, till exempel som att duscha, klä på sig och när taxin kommer, utan att någon behöver påminna dem.

All personal på Diademet fick en dags utbildning i MEMOplanner innan de boende flyttade in. My Alfvén är en av Norrköpings kommuns arbetsterapeuter som gör regelbundna arbetsbesök på Diademet. Hon betonar vikten av att skapa trygghet.

– Våra boende har svårt med tidsuppfattning och att skapa struktur i vardagen. De känner ofta oro och stress och det tar energi ifrån dem. MEMOplanner kan hjälpa dem att få ökad trygghet och bli mer självständiga. Då kan lite av oron släppa och de kan lägga energi på det som är betydelsefullt för just honom eller henne, säger My Alfvén.

Lena Schön, kundansvarig på Abilia och som har introducerat MEMOplanner på Diademet, vill avdramatisera synen på välfärdsteknik.

– Det är glädjande att se hur våra digitala, kognitivt anpassade hjälpmedel bidrar till att ge människor ett mer
självständigt liv, säger Lena Schön. Välfärdsteknik är ett begrepp som används alltmer, men då handlar det ofta om avancerade lösningar med artificiell intelligens, något vi kommer att få tillgång till i framtiden. MEMOplanner är också en avancerad lösning inom välfärdsteknik, men den är beprövad, etablerad och hjälper människor redan idag.

MEMOplanner finns tillgänglig som förskrivningsbart hjälpmedel via hälso- och sjukvården, verksamheter kan
beställa direkt från Abilia.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>