Vill du bidra till en hållbar värld och samtidigt få bättre hälsa? Ät då mer växtbaserat!
Vad vi äter för mat har en viktig betydelse för miljön, genom att se över sina matvanor och äta grön kost kan du göra stor skillnad. Hälsokedjan Life tipsar om fem urgoda veganska rätter som inspirerar till en kött- och mejerifri vardag!
Den gröna trenden växer starkare för varje år. Något som inte bara gynnar vår planet, utan även vår egen hälsa. Vi minskar till exempelvis risken att drabbas av sjukdomar som högt blodtryck och hjärtsjukdomar. Ibland kan det vara bra att påminna varandra om att ta hand om sig själv och sin hälsa. Ju mer medvetna vi blir om miljöpåverkan, hälsoaspekter och djuretik – desto större inverkan har vi på vår planet.
– Mitt bästa till att komma igång är att utmana vänner och familj till en vegomånad eller varför inte en rolig tävling om vem som kan laga den godaste vegetariska rätten? Det kan ta tid att lära sig vad man behöver äta för att få i sig de vitaminer och mineraler kroppen behöver vid nya kostrutiner. För att upprätthålla en bra balans i kroppen finns det kosttillskott att komplettera med som är anpassade för vegetarisk eller vegansk kost, säger Jeanette Engdahl, hälsorådgivare på Life.
Många kan dock tycka det upplevs som krångligt att äta vegetarisk eller vegansk mat, vilket det verkligen inte behöver vara. Därför kommer här ett gäng härliga och lättlagade recept att bli inspirerad utav inför kommande middagar!
Fem nyttiga veganska rätter:
1. Grillad sparris- och shiitaketacos
Byt ut den klassiska köttbaserade tacosen mot ett krispigt veganskt alternativ med shiitakesvampar, chipotle, guacamole och koriander. Marinera sparris, shiitake och lök med olja, vitlök, chipotle och salt. Tillaga på grillen eller i ugnen tills det får en krispig yta och servera med majstortilla, guacamole, lime och en het sås.
2. Krispig tofu bowl med mangosalsa
Är du ute efter en syrlig rätt med en perfekt kombination av smakupplevelser och konsistenser? Då är denna krispiga bowl rätt för dig att glänsa med till helgens middag. Stek tofun på hög temperatur tillsammans med maizena för att få till den perfekta ytan. Fräs svamp tillsammans med vitlök och servera med dina favoritnudlar. En mangosalsa på det och middagen är komplett!
3. Sesamfalafel med frisk myntayoghurt
Även om du inte är ett stort fan av kikärter är detta en rätt som du inte får missa. Mixa morötter och kikärter tillsammans med sesamfrön, spiskummin, vitlök och mjöl. Rulla ihop, fritera och lägg upp på ett naanbröd med sallad, avokadooch gurka. Servera med vegansk myntayoghurt!
4 Krämig tikka masala med blomkål
Under hösten är varma och mustiga grytor obligatoriska. Ska du laga middag till ett större sällskap passar denna variant perfekt! Stek blomkålen ihop med en kryddblandning som garam masala, gurkmeja, och chilipulver. Sjud sedan tillsammans med en klassisk tikka masala-sås och servera med ris. Dekorera gärna med persilja för att få till the final touch!
5. Pappardelle med smakrik zucchini
För alla pastadyrkare där ute kommer denna ljuvliga rätt inte slå fel. Fräs riven zucchini tillsammans med vitlök och olivolja. Vänd ner valfri vegansk creme fraiche – servera med pappardelle och riven vegansk parmesanost.