Var tredje kille pratar inte med någon om sin ångest och oro
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Var tredje kille pratar inte med någon om sin ångest och oro eller ledsamhet

Var tredje kille pratar inte med någon om sin ångest och oro eller ledsamhet

Publicerat av: Redaktionen

Var tredje kille mellan 13-28 år uppger att de inte pratat med någon om att de ofta upplevt känslor som ångest, sorg, oro eller ledsamhet.

Var fjärde kille skulle till och med hellre dricka Tabasco än öppna upp sig inför sina kompisar.

Var tredje kille pratar inte med någon om sin ångest och oroFrämsta anledningarna till att de hållit tyst är för att de har svårt att prata om sina känslor eller för att de inte vill belasta andra. Det visar en ny undersökning som Kantar Public genomfört på uppdrag av Under Kevlaret.

En stor andel killar mår psykiskt dåligt och pratar inte med någon om sina känslor. Det visar den undersökning som Kantar Public genomfört bland 1 030 unga killar på uppdrag av den ideella organisationen Under Kevlaret. 17 procent av alla killar mellan 13-28 år uppger i undersökningen att de mår psykiskt dåligt. Måendet blir också sämre med åldern, där var femte i åldersgruppen 20-28 år uppger att de mår dåligt (22 procent).

– Anledningen till att fler mår dåligt i den äldre åldersgruppen kan höra ihop med att man med åldern blir mer uppmärksam på återkommande jobbiga känslor. Det blir mer påtagligt när man blir äldre att ens psykiska problem varit med en under en längre tid. Men vi vet också att tystnadskulturen bland killar leder till att problemen förvärras. En grundsten för att kunna må bättre är att ha någon att prata med och känna att man inte är ensam med sina känslor, säger Mårten Granlund, grundare av Under Kevlaret.

Var tredje kille som ofta upplevt känslor som ångest, sorg, oro, ledsamhet och/eller ensamhet säger att de aldrig pratat med någon om sina känslor. Främsta anledningen till att man inte pratat om det är för att man har svårt att prata om känslor.

Fyra av tio killar säger också att det skulle vara svårt att berätta att de är ledsna för sina killkompisar (38%). Var tredje (34%) uppger att han hindrar sig från att visa känslor för att inte framstå som svag. Varannan kille (55%) uppger att han hindrar sig från att visa känslor för att inte belasta andra. Närmare fyra av tio, 38 procent säger att de undvikit samtal om sitt mående för att de inte vill belasta människor i sin närhet.

– Det är vanligt att man tänker att ens känslor ska belasta andra, men i själva verket brukar det faktiskt vara tvärtom. Vi vill ju veta hur våra nära och kära mår på riktigt, och om vi öppnar upp oss själva så ger det också möjlighet för den andra att göra samma sak. Ofta skapas ett djupare band mellan människor när vi delar med oss av det som känns. Min erfarenhet är att när någon börjar öppna upp så ger det en dominoeffekt i form av att andra vågar haka på, säger Mårten Granlund.

Betydligt fler vänder sig till mamma istället för pappa

Samtidigt är relativt många öppna för att prata med någon i sin närhet. Närmare sju av tio, 68 procent, svarar att det är troligt att de skulle prata med sin mamma om de mådde dåligt. 61 procent skulle prata med sin närmsta vän. Varannan kille skulle vända sig till någon av sina killkompisar (50%)och ungefär lika många skulle prata med pappa (48%).

– Vi har sett även i andra undersökningar att killar tenderar att prata med sin mamma framför att vända sig till pappa eller killkompisar. Vi killar och män är generellt inte lika vana vid att ha djupa samtal med varandra, men det betyder inte att vi inte behöver dem. Många killar och män vi träffar längtar efter att kunna prata mer om utmaningar i livet med sina vänner och sin pappa. Det är ju inte det att vi inte kan prata om svåra saker, jag tror bara att vi i ett större perspektiv helt enkelt behöver träna på hur. På sätt och i sammanhang som killar och män är vana vid utan att krångla till det, säger Mårten Granlund.

Var tredje kille svarar också att det är ganska- eller mycket troligt att de skulle gå till en psykolog om de mådde dåligt.

– Även om många av resultaten i undersökningen är nedslående så finns det också glimtar av hopp. Att så pass många ändå är öppna för att söka hjälp är absolut ett steg i rätt riktning, säger Mårten Granlund.

Hur kan man då göra för att öppna upp för fler viktiga samtal om känslor och psykiskt mående – särskilt killar emellan? Mårten Granlund listar sina bästa tips till dig som vill skapa en trygg miljö för samtal:

  • Killar pratar vanligtvis inte om svåra saker i grupp. Vill du veta hur en vän verkligen mår, ta det bara ni två tillsammans och inte när ni umgås i ett större gäng. Det är de flesta väldigt ovana och obekväma med.
  • Bygg förtroende genom att berätta om dina egna utmaningar. Har du någon kille i din närhet som du misstänker mår dåligt just nu? Våga öppna upp själv om något som varit jobbigt för dig för att visa att det inte är något konstigt med att prata om känslor. Målet är inte att få den andre att börja prata direkt, utan att bygga förtroende som gör att din vän får lättare för att prata om svåra saker med dig över tid.
  • Leta inte efter ett “perfekt tillfälle”. Killar har en tendens att umgås mycket över aktiviteter som tex. TV-spel, sport eller barhäng. Vissa kan känna att de förstör stämningen om de öppnar upp sig där. Tvärtom kan det vara ett utmärkt tillfälle att prata om mående samtidigt som ni gamear eller tittar på fotboll. Men ha första tipset i bakhuvudet. Är ni många som umgås, gå åt sidan när det känns rätt. På fester har balkongen varit platsen för många viktiga samtal för min egen del. Fundera också på vad du behöver för att känna dig bekväm. Kanske funkar det bättre för dig att istället ringa/skriva och fråga hur din vän mår efter att ni umgåtts.
  • Till dig som vill bli bättre på att lyssna. Vi människor är ibland sjukligt “hjälpnödiga” när någon vi bryr oss om berättar att den inte mår bra. Vi kan lätt tro att vi ska ha massa smarta svar, eller ibland till och med ska “fixa” problemet. Det fina är att du inte behöver ha en jävla aning om vad du ska säga och du varken ska eller kan fixa något alls. Den som berättar behöver bara att du lyssnar. Om du inte vet vad du ska säga kan du säga det och visa uppskattning, till exempel: – “Jag vet inte vad jag ska säga, men jag är väldigt glad att du berättade. Tack för det. Du kan alltid prata med mig”. Det säger allt.
  • Till dig som vill träna på att berätta. Ibland kan det vara skitsvårt att sätta ord på varför man mår dåligt. Ett konkret verktyg är att börja träna på att uttrycka 1. En känsla, och 2. Ett behov. Det kan låta helt larvigt enkelt, men över tid hjälper det en att bli medveten om vad man behöver för att må bättre. Vad känner jag? Och vad behöver jag? Det kan till exempel låta såhär:
    Jag känner mig trött och behöver
    Jag känner mig arg och behöver skrika.
    Jag känner mig stressad och behöver hjälp med skolarbetet.

Jag skäms och behöver få höra att jag duger som jag är.
Utgå hela tiden från en känsla och ett behov du har och försök att uttrycka det. Testa och se vad som händer. Du kan läsa mer om det här förhållningssättet till känslor och behov som utgår från en samtalsmetodik som heter “Non-violent communication”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>