Visuell brusreducering gör det lättare att fokusera på jobbet
Hem HÄLSA Visuell brusreducering gör nu det lättare att fokusera på jobbet

Visuell brusreducering gör nu det lättare att fokusera på jobbet

Publicerat av: Redaktionen

En helt ny typ av glasögonbågar hjälper användaren att slippa störande och oönskade synintryck.

Glasögonen eliminerar ”det visuella bruset” och gör det lättare att fokusera på det man egentligen vill göra. 

Människan har en nedärvd instinkt att alltid hålla uppsikt över vad som händer i synfältets ytterkanter. Förklaringen är enkel: de som hade bäst uppsikt slapp bli uppätna av rovdjur. Därmed gynnades de i det så kallade naturliga urvalet, och instinkten spriddes sedan vidare generation för generation.
I dag arbetar hälften av alla kontorsanställda i Sverige i kontorslandskap, och där kan den här instinkten vara mer problematisk. Det är lätt att bli störd av det som rör sig omkring oss och vi får svårt att koncentrera oss.

Perfekt lösning i öppna kontorslandskap

Visuell brusreducering gör det lättare att fokusera på jobbetHär kan hjälpmedelsspecialisten Iris Hjälpmedel AB nu erbjuda en helt ny typ av glasögonbågar. De befriar synfältet från störningar och gör det lättare att fokusera på jobbet. Leverantören Ambicare kallar det visuell brusreducering/QuietFrames.

– Vi har naturligtvis prövat produkten själva, säger Åsa Lodin som är vd på Iris Hjälpmedel. Effekten är omedelbar. Glasögonen gör att du slipper se det som annars skulle ha stört dig och i stället kan fokusera helt på det du har framför dig.

Man kan också fråga en av användarna. Så här säger Daniel Gustafsson, som är säljare på ett reklamfilmsföretag:
– Jag reser kommunalt och arbetar på ett kontorshotell, och när jag kom hem från jobbet förr var jag tvungen att vila i ett mörkt rum för att få bukt med huvudvärken. Det funkar ju inte när man har det kanske viktigaste jobbet hemma: två små barn. Glasögonen från Iris Hjälpmedel har därför gjort all skillnad i världen, och i dag funkar jag jättebra både på jobbet och hemma.

Kan lösa problem även i skolan

Förutom kontorsanställda har glasögonen ett antal självklara målgrupper, exempelvis personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som drabbats av utbrändhet eller har andra svårigheter att fokusera. Men det är många andra som också skulle kunna ha nytta av de nya glasögonen.

– Man behöver inte ha någon diagnos för att ha nytta av det här, säger Åsa Lodin. Det räcker att man är lite nyfiken för att tappa fokus av det som rör sig omkring oss. Och så tänker jag på skolan och alla de barn som har svårt att koncentrera sig där. Vi har talat med flera specialpedagoger som säger att de kommer att älska de nya glasögonen. De kommer verkligen att kunna hjälpa de här barnen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>