Webbenkät visar att 7 av 10 småföretagare erbjuder anställda friskvård
Hem HÄLSA Webbenkät visar att 7 av 10 småföretagare erbjuder anställda friskvård

Webbenkät visar att 7 av 10 småföretagare erbjuder anställda friskvård

Publicerat av: Redaktionen

Att vara fysiskt aktiv bidrar positivt till hälsa och välmående. Mer än sju av tio småföretagare erbjuder sina anställda gratis träning och friskvård i form av friskvårdsbidrag. Det visar en ny undersökning som ekonomiföretaget Visma genomfört.

Flera förslag den senaste tiden, som ett tyngre arbetsgivaransvar vid långtidssjukskrivningar, tyder på att regeringen tycker att småföretagarna gör för lite för att motverka ohälsa. Att så många av dem erbjuder sina medarbetare friskvårdsbidrag talar emot det, säger Boo Gunnarson, Visma Spcs företagarexpert.

Drygt sju av tio småföretagare i Vismas undersökning, 72 procent, svarade att de ger sina anställda friskvårdsbidrag och/eller använder sig av det själva.

Varannan tränar varje vecka

Drygt fyra av tio, 43 procent, av småföretagarna svarar att de får tillräckligt med vardagsmotion. 35 procent upplever att de oftast inte eller aldrig får tillräckligt med vardagsmotion. Nästan varannan tillfrågad småföretagare, 48 procent, ägnar sig åt ansträngande träning en eller flera gånger i veckan. 38 procent gör det däremot aldrig.

Det är glädjande att så många småföretagare tränar, och det visar inte minst på att eget företagande låter människor planera sin egen tid. Men om friskvårdsbidraget omfattade fler företagsformer skulle sannolikt ännu fler röra på sig, vilket vore bra för både individerna och samhället, säger Boo Gunnarson.

Friskvårdsbidrag är en skatte- och avgiftsfri ersättning för träning och andra friskvårdsaktiviteter. Företaget betalar ingen moms och hur stort bidrag den anställda får är upp till arbetsgivaren. Företagaren själv räknas bara som anställd om det handlar om ett aktiebolag, vilket innebär att den som har exempelvis en enskild firma inte kan använda bidraget för sin träning. Runt 450 000 småföretagare i Sverige har enskild firma, vilket gör det till den vanligaste bolagsformen efter aktiebolag. 60 000 driver ett handelsbolag och 20 000 har så kallat kommanditbolag.

Om undersökningen

Uppgifterna baseras på två undersökningar till småföretagare. I den ena undersökningen svarade 1 395 småföretagare på en webbfråga om friskvårdsbidrag den 31 mars–5 april 2016. Den andra undersökningen handlade om företagarnas inställning till vardagsmotion och träning och genomfördes via e-post till cirka 14 900 företag den 4–16 november 2015. 1 053 företagare svarade på frågorna och den geografiska spridningen av de svarande motsvarar ett statistiskt urval.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>